Agios Mateos čuva sećanje na Drinsku diviziju

U krfskom selu Agios Mateosu, Drinska divizija je 1916. godine provela nekoliko meseci oporavljajući se i pripremajući za povratak na front. To vreme je ostalo u sećanjima ne samo preživelih vojnika već i grčkog naroda. Srpska groblja, spomenici i obeležja se čuvaju, a veze sa Srbijom jačaju prijateljstvima među potomcima srpskih ratnika i grčkih domaćina.

U Agios Mateosu, na jugu Krfa, bio je jedan od četiri najveća srpska vojna logora, u kome je, u prvim danima, umiralo po nekoliko desetina vojnika. U brdu još stoji crkvica Sv. Dimitrija, u kojoj su tada obavljana opela.

"Čitav ovaj kraj je bio veliki logor. Bilo je tu oko 10.000 vojnika Drinske divizije. Bili su skromni, tihi, pažljivi", priča Kostas Andriotis iz Agios Mateosa.

Umrlim i poginulim saborcima, Drinci su podigli spomenik. Projektovao ga je Janko Šafarik, rezervni kapetan prve klase, bareljef je rad Mihaila Milovanovića, ratnog slikara Vrhovne komande i prvog užičkog akademskog slikara, a epitaf je napisao šabački pesnik – ratnik Vladimir Stanimirović. Bio je to prvi spomenik podignut tokom Prvog svetskog rata – u maju 1916. godine.

Sutradan, po osvećenju, na kome su činodejstvovala četiri grčka i devet srpskih sveštenika, a poštu junacima odali i članovi vlade i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, Drinska divizija je krenula put Solunskog fronta, na kome će, pobedom na Kajmakčalanu, najaviti slobodu i povratak srpske vojske u domovinu.

Agios Mateos čuva još jednu dirljivu priču – o Janisu Janulisu, koji je poklonio svoju njivu, kako bi na njoj bilo sahranjeno 560 Drinaca.

I kada su njihovi zemni ostaci preneti u mauzolej na Vidu, ostavio je amanet da se ta zemlja nikada ne obrađuje.

"Deda je pričao o Srbima, pevao 'Tamo daleko', govorio koliko su bili hrabri, kako im je pomagao, hranio ih, ali, nažalost, i sahranjivao. Mi to sve pamtimo, i ponosimo se", kaže njegov unuk Hristos Janulis.

Janisu su Srbi podigli spomenik, a u Nišu i jedna ulica nosi njegovo ime. Agios Mateos je pobratim sa Mačvanskim Prnjavorom, i međusobne posete su česte. A neustrašivi Drinci – Užičani, Valjevci, Šapčani, 2.500 ih je poginulo, već u prvim jurišima u koje su odavde otišli.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво