Laplje Selo, dodeljeni ključevi novih stanova

U Opštini Gračanica ove nedelje stambeno su zbrinute 24 porodice. Stanove u Lapljem Selu dobile su porodice iz kategorije socijalno nezbrinutih, a ima i mladih bračnih parova. U Opštini je u izgradnji još 36 stanova.

Jedni su na stan čekali šest, drugi 10, a treći od martovskog pogroma 2004. godine, kada u svoje kuće u Kosovom Polju, Obiliću, zbog neprijateljskog okruženja nisu mogli da se vrate.

"Od 17. marta 2004. godine stalno smo menjali stanove i sad je sreća i zadovoljstvo, i sada znamo da smo na jednom mestu", kaže Nevenka Rikalo iz Kosovog Polja.

Umesto da ulažu u obrazovanje svoje dece i poboljšanje uslova njihovog života, mnogo su novca poslednjih desetak godina pojedine srpske porodice potrošile plaćajući kiriju.

"Imaćemo dom da ga uređujemo i sređujemo kako nama odgovara, živećemo suprug i ja i dve devojčice",  kaže Jelena Radić.

Jovica Miljković kaže da su posle 14 godina dobili stan i da će sada moći mirno da žive. Milica Đukić kaže da je privatno šest godina živela u Lapljem selu i da je sada zadovoljna.

Gračanica je nakon rata izrasla u najveću srpsku opštinu južno od reke Ibar. U dvdesetak naselja ima interno raseljenih, mladih bračnih parova i socijalno ugroženih.

"Nećemo stati na ovome ima još planova za ostale porodice kojima treba pomoć, krenuli smo izgradnju još 36 stana u samom mestu Gračanici", kaže Srđan Popović, predsednik opštine Gračanica.

Gradnju 24 stana osim opštine Gračanica, finansijski je pomoglo i Ministarstvo za lokalnu samoupravu. Stanovi su površine od 43 do 54 kvadrata.

broj komentara 0 pošalji komentar