IZ ČASA U ČAS

U čast precima i saveznicima – vojni spektakl i na nebu i na zemlji

Povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Batajnici održan je prikaz "Sloboda 2019". Sposobnost Vojske Srbije pokazalo je više od 2.400 pripadnika VS, 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 25 vazduhoplova. Vežbi je prisustvovao državni vrh, ruski premijer Medvedev, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i veliki broj građana. Predsednik Vučić je poručio da će Srbija nastaviti da štiti svoju slobodarsku tradiciju.

13.33 – Smotrom pešadijskih jedinica i čestitkom predsednika Aleksandra Vučića završena vojna vežba "Sloboda 2019."

13.27 Motorizovan podešalon sa vozilima BDRM-2MS, opremljeni modernim opto-elektronskim sredstvima sa mogućnošću vatrenog dejstva iz pokreta. Sledio ih je podešalon vozila "lazar 3", uzdanica srpske namenske industrije, koji može da se preveze do deset vojnika.

13.23 – Aviona tipa "orao" u bliskoj formaciji pripremaju se za sletanje.

13.20 - Posetioci mogu da vide nastup ešalona lovačke-bombarderske avijacije Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane - nalet školskog aviona "super galeb G-4", nalet aviona tipa "orao". 

13.15  Pred publikom na batajničkom aerodromu defiluju podešaloni za protivteroristička dejstva, vojne policije, a slede ih vojnici na doborovoljnom odsluženju vojnog roka septembarske klase.

13.05  -  Svečani defile pešadijskog, vazduhoplovnog i motorizovanog ešalona Vojske Srbije. U sastavu motorizovanog i pešadijskog ešalona nalazi se deo jedinica Vojske Srbije opremljenih po projektu "1500+".

13.01 – Prikaz bliske vazdušne borbe u kome jedan "mig-29" imitira napadača, a drugi se brani.

12.59 – Grupa aviona tipa "orao" simulira napad na objekat u brišućem letu. Infracrvenim mamcima avioni se štite od dejstva PVO.

12.56 – U operaciji trganja i spasavanja iza neprijateljskih linija učestvuju avioni "supergaleb G-4" i jednica koje se nalaze u helikopterima H-145M koga štite helikopteri Mi-17.

12.50  Prikaz protivterorističke akcije sa učešćem migova-29 i oklopnih vozila "lazar 3" i "hamera" uz pomoć helikopterskog desanta.

12.42 Intoniranje himne "Bože pravde".

12.39  Fanfarama dočekan Dmitrij Medvedev na Aerodromu "Pukovnik - pilot Milenko Pavlović", čime je zvanično počela vežba "Sloboda 2019."

Na aerodromu u Batajnici održan je prikaz sposobnosti dela specijalnih i jedinica Kopnene vojske, naoružanih i opremljenih najsavremenijim naoružanjem i opremom po konceptu "1500+" i doniranim sredstvima iz Ruske Federacije.

Kopnene jedinice bile su podržane jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Potom je usledio defile pešadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešalona.

Građani su u letačkom delu programa mogli da vide avione "mig 29", "orao" i "supergaleb", helikoptere Mi-8 i Mi-17, H-145 M, "gama" i "gazela".

Pešadijski ešalon činio je 13 podešalona, među kojima su bili i podešaloni kadeta Vojne akademije, vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i vojnih veterana.

Osam podešalona u sastavu motorizovanog ešalona, prisutnima su se predstavili i modernizovana oklopno-izviđačka vozila BRDM-2MS iz donacije Ruske Federacije, kao i borbena vozila "lazar 3", samohodne top-haubice "nora" i vojno-policijska borbena vozila.

Prikazana su i sredstva iz razvoja Odbrambene industrije Srbije "miloš", "oganj modularni", "oganj digitalni", artiljerijski sistemi "šumadija", PASARS, bespilotne letelice i druga sredstva.

Prikazu sposobnosti u Batajnici sa srpskim državnim vrhom prisustvovali su predsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, koji je stigao u posetu Srbiji, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i veliki broj građana.

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 20. okt 2019, 07:16) - anonymous [neregistrovani]

@MladaBosna

Srbija bi tesko opstala bez pomoci zapada i EU. I ne samo pomoci, vec i ulaganja i trazista. Sve je to na Zapadu, od Rusije slabo sta dolazi.

(subota, 19. okt 2019, 20:00) - ,," [neregistrovani]

Србија!

Да Нам Живи Српство и Србија!

][
][

(subota, 19. okt 2019, 16:22) - Milos Canada [neregistrovani]

Predivno

mi moramo biti jaki. Slavimo 75 godina samo jedne pobjede u istoriji Srbije a vec godinama imamo drugi problem na pragu kuce. Vojska Srbije mora da bude snazna i moderna. Sa snaznom vojskom mudrom politikom mozemo ostati svoj na svome.SRBIJA nikad u istoriji nije bila napadac samo smo se branili. Kad su pokusali i nekim milosrdnim andjelima odusali su brzo. Zasto nas neki toliko mrze i ne vole nije mi jasno a imam 54 godine .

(subota, 19. okt 2019, 15:54) - anonymous [neregistrovani]

Danilovgrad.CG

Rusija je uvjek bila bratska i saveznicka prema Srbima i srpskim zemljama.

(subota, 19. okt 2019, 14:24) - Вибрирајући трилер [neregistrovani]

Лепо, лепо.

Свака част држави.

(subota, 19. okt 2019, 13:48) - Đorđe [neregistrovani]

U čast precima i saveznicima – prikaz najsavremenijeg naoružanja i opreme

Svaka čast za predsednika Srbije Aleksadra Vučića, predsednika vlade Rusije Dmitrija Medvedeva i sve pripadnike moćne Vojske Srbije!

Da je večna slobodna i nezavisna Srbija!

(subota, 19. okt 2019, 13:40) - anonymous [neregistrovani]

MladaBosna

Hvala Rusiji,tesko bi opstali od naleta i pritisaka sa Zapada koji su svakodnevni jer im smetamo.