Iz Sibira u Vrnjačku banju došla kao turista, a ostala zbog ljubavi

Iz godine u godinu u Srbiju dolazi sve više doseljenika iz Rusije. Prošle godine, prvi put su na izborima za savete nacionalnih manjina birali svoje predstavnike. Porodice koje su u okolini Vrnjačke Banje pronašle novi dom, imale su na koga da se oslone.

Za sebe kaže "Srpkinja od 29. oktobra 1995. godine". Tanja Mitić iz Sibira u Vrnjačku Banju došla je kao turista, a ostala zbog ljubavi. Ni posle razvoda nije se vratila u Rusiju.

"Odem ja u Rusiju, ali budem mesec dana i vratim se. Ovde opet se vratim. Odem da vidim tamo sve svoje i opet se vratim ovde", kaže Tanja.

U posetu majčinoj rodbini voli da ode i desetogodišnji Aleksej. Govori ruski, ali mu gramatika još predstavlja izazov.

"Lakše mi je ovde, imam i prijatelje i dobar sam đak, tamo ću morati sve ispočetka da radim i prijatelje da stičem", kaže Aleksej Mitić iz Vrnjačke Banje.

Ističe i da nikada ne bi napustio Srbiju.

Zavolele su je i mnogobrojne ruske porodice koje koje su se doselile u okolinu Kraljeva i Vrnjačke Banje. Samo u Gračacu ih je 15.

"Doseli se jedna porodica, pa onda njihova rodbina, pa prijatelji i tako. Sele se tri, četiri godine dok se ne presele svi", priča Tanja.

I mogima je Tanja prvi oslonac u novoj zemlji.

"Kad Rus pravi kuću, ja dođem kao nadzor na gradilištu. I prevodim i vodim posao kad oni nisu tu. Kad su im potrebne vize, pošto oni ne govore srpski. Dobro sam se snašla. Možda u Rusiji ne bi... ne možda, nego sto posto se ne bi sad snašla u Rusije. Sigurno. A i ne bi se vratila, volim ovde, navikla sam se", kaže Tanja.

Želja joj je i da u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji napravi udruženje ruske zajednice. Zvanično, u Srbiji živi oko 3.500 Rusa. Nezvanično četvorostruko više.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво