Zašto države organizuju vojne parade

Obeležavanja velikih istorijskih datuma, u svetu se ne mogu zamisliti bez vojnih parada. Kako se zvanično definiše vojna parada, šta simbolizuje i kakve poruke šalje građanima i svetu?

"Vojna parada je svečana smotra određenih jedinica kopnene vojske, ratne mornarice i ratnog vazduhoplovstva, zajedno ili posebno, povodom značajnih nacionalnih ili opštih istorijskih datuma."

To je definicija, ali u praksi, vojna parada ima vojnu i reprezentativnu ulogu.

S jedne strane, predstavlja manifestaciju političke moći jedne države i prikaz je sposobnosti oružanih snaga; s druge strane, znak su prijateljstva i organizuju se u čast stranih državnika, ili sa vojnim snagama drugih zemalja.

Takva je francuska vojna parada koja se održava povodom nacionalnog praznika 14. jula, kada se okupljaju svi rodovi borbene vojske, civilne službe, predstavnici čuvene Legije stranaca i pripadnici pojedinih vojnih formacija drugih zemalja u počasnom stroju.

Među najpoznatijim je ruska vojna parada povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu. U novije vreme parade su i poligon za predstavljanje najnovijeg naoružanja.

Povodom Dana nezavisnosti, 4. jula ove godine, prvi put je održana parada tenkova u Vašingtonu na inicijativu predsednika Donalda Trampa, što je izazvalo negativne reakcije dela javnosti i Demokratske stranke.

Jedna od najvećih vojnih parada održana je nedavno na Tjenanmenu u Pekingu povodom 70 godina od osnivanja Kine. Predstavljeno je 580 primeraka vojne opreme i 160 aviona. Učestvovalo je 15.000 vojnika.

Budžet za odbranu Kine u 2018. godini iznosio je 168 milijardi dolara, dok je, na primer, ruski 63 milijarde dolara.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 19. okt 2019, 12:58) - anonymous [neregistrovani]

Vojna parada

U praksi vojne parade služe da bi se povecao moral naroda i probudila nacionalna svest,sve ostalo je manje-više relativno....