Sećanja žene koja je pre 75 godina na tenku ušla u Beograd

Kako se 20. oktobra, Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu sećaju jedan glumac i žena koja je toga dana na tenku ušla u glavni grad.

Ordenje na reverima, požutele fotografije i sećanje na oktobar pre 75 godina. Sa 15 godina Kristina je otišla u partizane, kao izviđač pregazila zemlju uzduž i popreko i na kraju na ruskom tenku ušla u Beograd. Borbe su trajale danima.

Kristina Jovanović naglašava da se najteža borba vodila po kućama.

"Ajde Avala, može da se krene ovamo onamo, prsa u prsa sa Nemcima. Tu sam se ja rvala sa jednim, kako bi ga uhvatila živog jer je trebalo da otkrije položaj svoje jedinice", kaže Jovanovićeva.

A vreme kao i danas, vedro, čisto nebo, sunčano, priseća se naš proslavljeni glumac Vlasta Velisavljević.

Veći deo Beograda već je bio oslobođen, Nemci su se još držali između Narodne skupštine i Terazija. Bunkeri na mestu Pozorišta na Terazijama i Hotela Moskva.

"Pamtim tog oficira koji je komandovao, bila mu je šaka puna kose. Čupao ju je jer nije smeo da puca u te bunkere po nekom dogovoru ili po želji bilo zabranjeno prilikom oslobađanja Beograda rušiti grad", kaže Velisavljević.

"Tako da artiljerija ovde u Beogradu nije imala posla", konstatuje čuveni glumac.

Masovno oduševljenje i "provereno min njet"

Dvadesetog oktobra, posle teških borbi, Beograd je bio konačno slobodan. Mnoštvo građana izašlo je na ulice i oduševljeno pozdravilo oslobodioce.

"Narod se grlio, iznosio hleba i sve što je imao davao nam. Borci gladni, oduševljeni su bili, izašalo i mlado i staro, to je sve klicalo", navodi Kristina Jovanović.

Ali u oslobođenom Beogradu ostale su minirane stambene zgrade i ustanove.

"Tako da su ruske jedinice imale su te svoje sapere ili ne znam kako su ih zvali, koji su morali da čiste Beograd od tih zaostavština nemačkih i ostavljali su svoj beleg na tome", objašnjava Velisavljević.

Kako kaže, to je bio šablon i na kome je pisalo "provereno min njet" sa potpisom tog oficira ili te jedinice.

U borbama za oslobođenje Beograda poginulo je oko tri hiljade boraca Vojske Jugoslavije i oko 960 crvenoarmejaca. Na hrabrost, neustrašivost i junake podsećaju brojna obeležja, pa i ovo na zgradi u Despota Stefana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво