Generalna proba prikaza "Sloboda 2019"

Na batajničkom Aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" održana je generalna proba prikaza sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2019".

Više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije, 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 25 vazduhoplova vredno se priprema za učešće na prikazu sposobnosti "Sloboda 2019", koji će sutra biti održan na batajničkom aerodromu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prikaz se održava povodom obeležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Građani će u letačkom delu programa moći da vide i avione "mig 29", "orao" i "supergaleb", helikoptere Mi-8 i Mi-17, H-145 M, "gama" i "gazela".

Pešadijski ešelon činiće 13 podešelona, među kojima će biti i podešeloni kadeta Vojne akademije, vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i vojnih veterana.

Osam podešelona biće u sastavu motorizovanog ešelona, u okviru kojih će se predstaviti i modernizovana oklopno-izviđačka vozila BRDM-2MS iz donacije Ruske Federacije, kao i borbena vozila "lazar 3", samohodne top-haubice "nora" i vojno-policijska borbena vozila.

Biće predstavljena i sredstva iz razvoja Odbrambene industrije Srbije "miloš", "oganj modularni", "oganj digitalni", artiljerijski sistemi "šumadija", PASARS, bespilotne letelice i druga sredstva.

Defileu pešadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešelona, prethodiće prikaz sposobnosti dela specijalnih i jedinica Kopnene vojske naoružanih i opremljenih najsavremenijim naoružanjem i opremom po konceptu "1500+" i doniranim sredstvima iz Ruske Federacije, koje će biti podržane jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Da je sve spremno za sutrašnji prikaz, danas je imao priliku da se uveri i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-majora Duška Žarkovića, posmatrao uvežbavanje učesnika predstojećeg prikaza. 

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 18. okt 2019, 18:31) - anonymous [neregistrovani]

napredak

Prvi put da vidimo na nebu vise od dva orla i dva miga napredujemo....

(petak, 18. okt 2019, 16:39) - Đorđe [neregistrovani]

Generalna proba prikaza "Sloboda 2019"

Svaka čast! Vojska Srbije je moćna da brani slobodu svih građanki i građana.