Na koji način se manipuliše papirima o ispravnosti autobusa

Od 1. septembra primenjuje se novi pravilnik o prevozu dece. Tim aktom Vlada Srbije dala je prioritet bezbednosti učenicima koji idu na ekskurzije i rekreativnu nastavu. Prevoznici koji učestvuju u prevozu dece, kažu u MUP-u, imali su dovoljno vremena da vozila prilagode novim propisima koji su sada stroži i traže tehnički ispravna vozila i vozače sa licencom.

Veliki broj ekskurzija ovih dana je otkazan zbog nekompletnih dokumenata ili tehničke neispravnosti autobusa. Osnovno pravilo je da u autobusu moraju biti ispravni bezbednosni pojasevi na svim mestima.

Bilo je pokušaja naknadne ugradnje uz improvizacije, što je bio razlog da saobraćajna policija takva vozila uputi na vanredni tehnički pregled.

Manipulisalo se i papirima o tehničkoj ispravnosti, prepravljani su datumi, a bilo je i zamerki na status vozača bez potrebne licence Agencije za bezbednost saobraćaja ili su bili lažirani papiri o vremenu upravljanja vozilom.

"Prilikom kontrole je primećeno da određeni prevoznici, odnosno vozači dostavljaju dokumentaciju na kojoj su prepravljeni datumi, dakle lekarski pregledi, uverenja o tehničkoj ispravnosti sa datumom koji je promenjen, odnosno falsifikovan kako bi autobus odnosno vozač mogao da vozi decu. Posebno se falsifikuju potvrde o korišenju slobodnog vremena", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja. 

Roditelji i direktori su većinom razočarani, jer su prevoznici birani na tenderima, pa nisu očekivali ovakve probleme. Stručnjaci kažu da bezbednost dece nema alternativu.

"Roditelji imaju pravo da traže odštetu. Imaju pravo da traže raskid ugovora sa organizatorom putovanja, jer je organizator putovanja onaj ko treba da ispuni sve zakonom propisane uslove putovanja", istakao je Okanović. 

Odgovornost se, pravno gledano, svodi na organizatora putovanja, kažu stručnjaci jer svaka škola je u ovom slučaju u ulozi poštenog korisnika usluge i nije u mogućnosti da sama proverava ispravnost prevoza. Na narednim tenderima, pored cene, za škole odlučujući faktor mora biti i bezbednost.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво