Sigurno znate imena bar dve starlete, a znate li ime nekog mladog naučnika?

Naučnici su najumniji deo društva, ali nemaju ni bogatstvo ni slavu. U drugom su planu u odnosu na rijaliti zvezde, starlete, političare, pevače, koji su preplavili medije i društvene mreže.

Jelena Ivančić, učenica četvrte godine Matematičke gimnazije, najbolja je mlada matematičarka Evrope, osvojila je preko 20 medalja na takmičenjima u zemlji i svetu.

Iako bi mladi poput nje imali mnogo toga da kažu, medijski prostor uglavnom dobiju tek kada osvoje nagradu i to najčešće ne ode dalje od vesti i kratkih izjava. Nisu dovoljno zastupljene ni teme kojima se naučnici bave.

"Moglo bi stvarno više da bude, na primer, na srpskom jeziku emisija o našim naučnicima, ne mora samo o naučnicima, može o nekim dizajnerima, bilo kome ko je uradio nešto. Da samo pokrenu svakog ko to gleda, da im bude zanimljivo, da bude nešto što je produktivno. Meni lično nije bitno mnogo da imam novca i slave, nego samo da radim ono što volim", kaže Ivančićeva.

"Prajmtajm" za nauku

U nauci nema velikih para – naučnike pokreće rešavanje problema, uživanje u otkrivanju novog, druženje sa intelektualcima, putovanja, kaže potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

Smatra da bi u promociji nauke, pa i mladih, pomoglo uspostavljanje nacionalne nagrade za naučna ostvarenja, što je, navodi, predloženo resornom ministarstvu.

Mediji sa nacionalnom frekvencijom trebalo bi da svakodnevno emituju kratke vesti iz nauke, a malobrojne emisije o tome da dobiju bolje termine.

"Kod nas sve drugo je važnije, naročito je važno ono što je dnevna politika u odnosu na sve ostalo i to guši sve, ta opsednutost političara da budu stalno u prvom planu guši sve druge stvari koje bi mogle da se nađu na televiziji i onda se posle puštaju ti zabavni programi da se narod relaksira posle toga. To donosi veliku štetu, jer vi faktički nemate prave informacije o tome šta se dešava u zemlji, koji su problemi tih mladih ljudi", smatra Zoran Popović, potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

Nauku približiti građanima 

Mladi naučnici se, kaže sociolog, trude da prilagode svoje obraćanje javnosti i tako budu prihvatljivi za medije. Međutim, mediji su uglavnom okrenuli leđa edukativnoj ulozi i forsiraju zabavu zbog gledanosti.

"Ako vi ne finansirate naučni program na tom mediju, već mu kažete da on mora isključivo da se bazira na tržišnoj utakmici, onda će i sadržaji koje će on plasirati biti isključivo u funkciji te komercijalizacije bez ikakvog interesa da li je to dobro i zdravo za publiku. Primat imaju ljudi koji su negde na društvenoj margini i moral i moralnost im nisu u prvom planu, ali dobijaju jedan neumereno veliki prostor u našim medijima", ističe sociolog Dalibor Petrović.

Naučnike, istraživače, smatraju stručnjaci, treba približiti građanima, objasniti im da su upravo oni ti koji zemlju mogu da vode napred svojim znanjem, talentom, radom, dostignućima.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи