Mladi Zapadnog Balkana dijalogom do bolje budućnosti

U Beogradu se održava deveti bezbednosni forum, a jedna od tema bila je budućnosti regiona i ulozi mladih u tome, koja će, kako ističu učesnici, biti presudna.

Nezaposlenost, odliv mozgova, besperspektivnost – mladi iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine imaju zajedničke probleme.

"Imamo obrazovane mlade koji rade, ali ipak odlaze i plašimo se da bi ovaj region mogao ostati prazan", kaže Nikola Kandić, aktivista iz Bosne i Hercegovine.

Aktivistkinja iz Srbije Sanja Mikić smatra da mladi izbegavaju da se prihvate liderstva.

"Mislimo da je bolje da prepustimo drugim ljudima, nego da se aktiviramo, jer nije to lako kao što se čini. Mi vidimo te probleme, da nam nešto nije dostupno, a da to ni ne pokušamo da rešimo", ukazuje Mikićeva.

Pokušaće da zajedno nađu rešenje u okviru dvogodišnjeg projekta "Dijalog za budućnost" i predložiće ih onima koji donose odluke. Najpre u svojim državama, a onda regionalno. Pomoći će im agencije UN.

Fransin Pikap iz Organizacije ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji smatra da zemlje Zapadnog Balkana imaju toliko toga da dobiju od mladih ljudi kako bi oblikovale održivu, zajedničku budućnost.

"Svedoci smo da mladi u ovim zemljama vide da je trava zelena u Zapadnoj Evropi i traže ekonomsku perspektivu na drugom mestu", konstatuje Pikapova.

Nedovoljno mladih u politici

Podaci pokazuju da su mladi na Zapadnom Balkanu nedovoljno zastupljeni u nacionalnoj politici. Izuzev glasanja, imaju malo iskustva u političkom i društvenom angažmanu. Političari imaju velike ideje, ali i velika očekivanja od njih. Šef srpske diplomatije region u budućnosti vidi u jedinstvenom bloku.

"Veoma često na sastancima u svetu jedni druge napadamo umesto da štitimo zajedničke interese", naglašava Ivica Dačić.

"Vi koji ste mladi i koji pred sobom imate decenije života, u interesu vam je da naš region bude region mira, stabilnosti i bolje budućnosti za sve", dodaje Dačić.

Prema rečima ministra omladine i sporta Vanje Udovičića, treba stvarati puteve koji će ujediniti region i stvoriti od svih nas ono na šta će se drugi ugledati.

Mladi u svetu nasleđuju teško breme nejednakosti i siromaštva, a mladi u regionu Zapadnog Balkana i više od toga. 

Sonja Liht iz Fonda za političku izuzetnost ukazuje da region nosi teško breme sukoba koji su završeni pre 20 godina, ali i da još održiv, stalan mir nije istinski postignut.

"Mladi to bolje osećaju i bolje formulišu nego mi i tako i treba da bude", dodaje Sonja Liht.

Cilj mladih od 18 do 30 godine iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine je da konstruktivnim dijalogom ostvare čvršće veze, a prvi izveštaj o svom radu predstaviće za šest meseci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво