Povezivanje autobuskih i železničkih linija u Beogradu tek za četiri godine

Mesecima nije jednostavno iz Beograda otputovati vozom ili autobusom, još teže je snaći se kada u prestonicu stignete, a najkomplikovanije je presedanje sa voza na autobus i obrnuto. Sve je počelo ukidanjem stare železničke stanice, a dodatno zakomplikovano privremenim preseljavanjem autobuske. Sve bi to trebalo da se reši izgradnjom autobusko-železničke stanice na Novom Beogradu.

Kako sada stvari stoje, najmanje do 2023. godine autobuski i železnički putevi u Beogradu se neće ukrštati. Tada bi trebalo da bude završena železnička stanica Novi Beograd, kod buvljaka, i da na jedno mesto stižu "Beovoz", međunarodni vozovi, voz za Budimpeštu i autobusi.

"Predviđeno je da bude jedan izuzetno moderan kompleks, dakle jedan od najvećih putničkih terminala u ovom delu Evrope. U tom komleksu će se nalaziti i glavna autobuska stanica Beograd i železnička stanica Novi Beograd", kaže Miroljub Jeftić iz Infrastrukture železnice Srbije.

Autobuska stanica će biti završena ranije, kaže ministarka saobraćaja.

"Krajem 2021. godine autobuska stanica mora biti završena", ističe Zorana Mihajlović.

Da tada, da bi sa autobusa preseli na neki voz moraćete i dalje da idete na Prokop koji je sada glavna železnička tranzitna stanica ili do Topčidera odakle kreću vozovi barskom prugom.

Autobusi i dalje polaze sa starih stajališta iz Savske ulice, ali su parkinzi kod Centra "Sava" i stanice GSP-a na Autokomandi pretvoreni u improvizovane prolazne stanice kroz Beograd.

Stručnjaci upozoravaju da grad što pre mora da obezbedi javni prevoz za sve koji presedaju sa voza na autobus i obrnuto.

"Ima dovoljnog broja putnika i ima zahteva za linijom koja će povezivati autobuski i železnički saobraćaj, svakako da treba i da funcioniše. To tako treba da funcioniše sve do trenutka dok se na jednom mestu ne izgrade i autobuska i železnička stanica", objašnjava Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Da treba i mora pokazuje i statistika. "Srbijavoz" je u prvih šest meseci prevezao nešto više od dva miliona putnika, a Beogradska autobuska stanica u istom periodu oko četiri i po miliona.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво