Bezbednost đaka prepuštena kamerama, da li treba da ih bude više

Video-nadzor u Srbiji ima 1026 škola, od čega je 91 u Beogradu. Mnoge škole su i uštedele, jer su umesto čuvarima, bezbednost prepustile kamerama. Da li je to dovoljno i razmišlja li se o tome da ih bude više?

O vršnjačkom nasilju sluša se veoma često. Za vikend je pretučen jedanaestogodišnjak u dvorištu osnovne škole na Novom Beogradu dok se igrao sa drugovima. Napadači su tinejdžeri, a razlog je bio mobilni telefon i novac, oko hiljadu dinara.

Stručni timovi rade na suzbijanju takvog ponašanja i u tome im, bar kada su škole u pitanju, pomažu video-nadzor i školski policajci. Kamere nisu luksuz, već način da đaci budu bezbedniji i da se kontroliše sve što se događa u školskom dvorištu. Mnoge škole su i uštedele, jer su umesto čuvarima, bezbednost prepustile kamerama.

U Osnovnoj školi "Nadežda Petrović", u kojoj se za vikend dogodio incident, kažu da imaju i policajce i nadzor, kažu da je oprema stara.

"Treba da se zameni novijom opremom i da se doda još kamera koje će pokriti i neke druge delove dvorišta", ističe direktorka Ivana Stjepanović.

Navodi i su ona domar škole ovlašćeni da premoavaju trake, i da se to radi kada se nešto desi među đacima ili ako nešto nestane.

Od 2002. godine o đacima u školama brinu i školski policajci. U 199 beogradskih škola zaposleno ih je oko 120, a neki su zaduženi za više škola.

Potpukovnik Miroljub Kolarević, šef odseka za prevenciju u MUP-u, navodi da se pre početka školske godine rade bezbednosne procene i da se na osnovu njih angažuju policajci.

Napominje da je policajac uvek prisutan prilikom dolaska i odlaska učenika u školu, kao i tokom velikog odmora.

Van radnog vremena škole, kako je dodao, policajci obilaze objekat i područje škole. 

Video-nadzor u Srbiji ima 1026 škola, od čega je 91 u Beogradu.

Neke su umrežene sa policijom, neke sa lokalnom samoupravom, a ima i onih koje veći deo posla obavljaju same.

"Ono što nam nedostaje je konekcija sa monitoring centrom koji bi 24 časa mogao da prati šta se dešava u dvorištu", kaže Stjepanovićeva.

Treba li postaviti kamere i u učionice?

Video-nadzor je sredstvo tehničke zaštite, važno za sprečavanje krivičnih dela, ali kvalitet uređaja nije svuda isti, pa negde nije moguće umrežavanje, kažu u policiji.

Kamere su postavljene isključivo unutar dvorišta i u hodniku škola.

Da li je to dovoljno i razmišlja li se o tome da ih bude i u učionicama?

Mišljenja su podeljena, ali većina smatra da bi kamere u tom slučaju narušile privatnost i đaka i nastavnika.

S obzirom na to da postavljanje video-nadzora u učionicama nije precizno definisano zakonom, za sada, kamere ostaju 24 sata samo u hodnicima i dvorištima škola.

I kada škola ne radi, vikendom ili praznikom, direktori ili policija imaju informaciju o tome šta se u svakom trenutku događa.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво