Bezbednost đaka prepuštena kamerama, da li treba da ih bude više

Video-nadzor u Srbiji ima 1026 škola, od čega je 91 u Beogradu. Mnoge škole su i uštedele, jer su umesto čuvarima, bezbednost prepustile kamerama. Da li je to dovoljno i razmišlja li se o tome da ih bude više?

O vršnjačkom nasilju sluša se veoma često. Za vikend je pretučen jedanaestogodišnjak u dvorištu osnovne škole na Novom Beogradu dok se igrao sa drugovima. Napadači su tinejdžeri, a razlog je bio mobilni telefon i novac, oko hiljadu dinara.

Stručni timovi rade na suzbijanju takvog ponašanja i u tome im, bar kada su škole u pitanju, pomažu video-nadzor i školski policajci. Kamere nisu luksuz, već način da đaci budu bezbedniji i da se kontroliše sve što se događa u školskom dvorištu. Mnoge škole su i uštedele, jer su umesto čuvarima, bezbednost prepustile kamerama.

U Osnovnoj školi "Nadežda Petrović", u kojoj se za vikend dogodio incident, kažu da imaju i policajce i nadzor, kažu da je oprema stara.

"Treba da se zameni novijom opremom i da se doda još kamera koje će pokriti i neke druge delove dvorišta", ističe direktorka Ivana Stjepanović.

Navodi i su ona domar škole ovlašćeni da premoavaju trake, i da se to radi kada se nešto desi među đacima ili ako nešto nestane.

Od 2002. godine o đacima u školama brinu i školski policajci. U 199 beogradskih škola zaposleno ih je oko 120, a neki su zaduženi za više škola.

Potpukovnik Miroljub Kolarević, šef odseka za prevenciju u MUP-u, navodi da se pre početka školske godine rade bezbednosne procene i da se na osnovu njih angažuju policajci.

Napominje da je policajac uvek prisutan prilikom dolaska i odlaska učenika u školu, kao i tokom velikog odmora.

Van radnog vremena škole, kako je dodao, policajci obilaze objekat i područje škole. 

Video-nadzor u Srbiji ima 1026 škola, od čega je 91 u Beogradu.

Neke su umrežene sa policijom, neke sa lokalnom samoupravom, a ima i onih koje veći deo posla obavljaju same.

"Ono što nam nedostaje je konekcija sa monitoring centrom koji bi 24 časa mogao da prati šta se dešava u dvorištu", kaže Stjepanovićeva.

Treba li postaviti kamere i u učionice?

Video-nadzor je sredstvo tehničke zaštite, važno za sprečavanje krivičnih dela, ali kvalitet uređaja nije svuda isti, pa negde nije moguće umrežavanje, kažu u policiji.

Kamere su postavljene isključivo unutar dvorišta i u hodniku škola.

Da li je to dovoljno i razmišlja li se o tome da ih bude i u učionicama?

Mišljenja su podeljena, ali većina smatra da bi kamere u tom slučaju narušile privatnost i đaka i nastavnika.

S obzirom na to da postavljanje video-nadzora u učionicama nije precizno definisano zakonom, za sada, kamere ostaju 24 sata samo u hodnicima i dvorištima škola.

I kada škola ne radi, vikendom ili praznikom, direktori ili policija imaju informaciju o tome šta se u svakom trenutku događa.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 15. okt 2019, 20:06) - anonymous [neregistrovani]

vremena

Informacija "šta se događa" odnosno, pošto ste već videli, predstavlja informaciju "šta se dogodilo".
I samim tim ničemu ne služi.
Ajte malo pogled sa strane "šta bi semoglo dogoditi", pa delajte na tome da se ne dogodi.
Iskreno, mnogo više mi se sviđa mi je da ne dobijem batine, nego da ih dobijem, pa da onaj ko me tukao, pošto je sve dokumentovano, može da bude kažnjen.