Prekršajni postupak protiv Crvenog krsta Medveđa zbog Vacićeve objave

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović podneo je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Crvenog krsta Srbije - Crveni krst Medveđa i odgovornog lica, povodom neovlašćenog pristupa podacima o ličnosti korisnika usluga te organizacije.

Kako je saopšteno, Poverenik je sproveo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i zaključio da Crveni krst Srbije - Crveni krst Medveđa podatke o ličnosti sadržane u evidencijama korisnika usluga koje vodi, nije obrađivao na način koji obezbeđuje odgovarajuću zaštitu.

To, kako se dodaje, uključuje i zaštitu od neovlašćene ili nezakonite obrade, kao i od slučajnog gubitka, uništenja ili oštećenja primenom odgovarajućih tehničkih, organizacionih i kadrovskih mera, a što je bio dužan da učini.

Zbog toga je, kako navodi, 5. septembra 2019. godine neovlašćeno lice pristupilo podacima o ličnosti sadržanim u evidencijama, uključujući imena i prezimena, JMBG i potpise i mobilnim telefonom sačinilo video zapis tih podataka, koji je zatim objavilo na društvenoj mreži Instagram.

Tokom izborne kampanje za lokalne izbore u Medveđi početkom septembra na Tviteru se pojavio snimak na kojem se vidi da lider Srpske desnice Miša Vacić lista spiskove korisnika usluga Crvenog krsta, odnosno narodne kuhinje.

Nakon toga, kako se vidi na snimku, Vacić je snimio pamflet na kojem piše "Za domaćinsku Medveđu".

Nakon tog snimka koji je objavljen na Tviteru oglasio se i Crveni krst Srbije, navodeći da "strogo primenjuje odredbe Zakona o zaštiti ličnosti i zastupa neophodnost poštovanja ljudskog dostojanstva u svakoj situaciji".

Usledio je još jedan tvit u kojem je navedeno da će Crveni krst Srbije "hitno sagledati delovanje organizacije Crvenog krsta u Medveđi, i u skladu sa nalazima preduzeti neophodne mere u cilju zaštite svih korisnika, saradnika i volontera".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво