Treća nedelja protesta taksista – blokada Slavije, hapšenje u Savskoj

Protest Udruženja taksista u Beogradu ušao je u treću nedelju. Trg Slavija bio je potpuno blokiran, kao i veći deo centra Beograda. Saobraćaj u gradu bio je otežan, a brojne linije gradskog prevoza obustavljene. Dve osobe su uhapšene zbog incidenta u Savskoj ulici.

Taksisti su u protestnu vožnju krenuli oko 14 časova iz Kumodraške ulice, sa Obrenovačkog druma, od hale "Pionir", iz Bloka 70 sa Novog Beograda.

Sa tih lokacija u kolonama su se uputili ka zgradi Vlade Srbije.

Trg Slavija, žila kucavica gradskog saobraćaja, bio je potpuno blokiran. Taksisti su vozilima opkolili kružni tok, tako da se, osim pešice, nikako nije moglo preko Slavije.

Nemanjina ulica, koja od Slavije vodi do zgrade Vlade Srbije, bila je ispunjena taksi vozilima. Takođe, i Savska ulica. 

Kolaps saobraćaja, pustoš na Bulevaru despota Stefana 

Saobraćaj na na Auto-komandi, u smeru ka gradu, bio je potpuno usporen, kao i na "Gazeli", na Trgu Nikole Pašića, oko Sajma, u Ruzveltovoj.

Policija je tokom protesta zatvorila pojedine ulice u gradu i preusmeravala saobraćaj. 

Gradski saobraćaj je negde bio usporen, a neke linije bile su obustavljene. Zbog blokade Slavije, tramvaji i trolejbusi nisu mogli da voze.

Taksisti su propuštali samo vozila Hitne pomoći i vatrogasce. 

S druge strane, neke ulice, u kojima je inače gužva, danas su potpuno opustele. Na fotografijama koje su nam slali građani, vidi se da na Bulevaru despota Stefana gotovo da i nije bio saobraćaja. 

Deluje da su se građani pripremili na najavljenu blokadu grada i da su rešili da obaveze ili odlože ili da idu pešice. 

"Izvinjavam se ja" 

Taksisti su protest započeli 30. septembra zbog nezadovoljstva radom Komunalne milicije i, kako kažu, nesprovođenjem Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, pre svega zbog rada udruženja "CarGo".

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je, gostujući na RTS-u, rekla da nije dopustivo da taksisti zatvaraju ulice, auto-put ili "Gazelu" i pozivala na sprovođenje zakona. 

"Iako bi mnogi trebalo da se izvine građanima, izvinjavam im se ja u ime Vlade i jedinica lokalne samouprave koje ne sprovode zakon, ali ih i pozivam da ga sprovedu", poručila je Zorana Mihajlović. 

Taksisti najavljuju da se u utorak nastavljaju protesti po istom scenariju.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво