Ako vozite motor, 250 puta je veća šansa da stradate u saobraćaju

Od početka godine u saobraćaju je stradalo 37 vozača motocikala. Samo ovaj vikend dvoje je tragično nastradalo u udesima koji pune novinske naslove. U Asocijaciji za bezbednost motociklista kažu da se pod hitno moraju pojačati mere kontole motociklista, naročito zaštitne opreme koja je obavezna. U sredu se organizuju i prvi besplatni treninzi sigurne vožnje, a pošto je sezona produžena, motociklistima ali i automoblistima se savetuje oprez.

Vikend postaje najopasniji deo nedelje za motocikliste. Trenutno je opasnost da poginete u saobraćaju 250 puta veća ukoliko vozite motor.

Svake godine u Srbiji pogine i do 45 većinom mladih vozača motocikala.

Za zemlju kao što je Srbija, to je veliki gubitak, kažu stručnjaci.

"Srbija nije Tajland, nije Kina da može sebi da dozvoli ovoliki odliv ljudi u saobraćajnim nezgodama. Dakle saobraćajne nezgode su definitivno na trećem mestu po smrtnosti u Srbiji. Najčešće nam odlaze mladi od 18. do 30. godine", rekao je Vladimir Jeftić iz Asocijacije za bezbednost motociklista.

Da bi se nešto promenilo, u Asocijaciji za bezbednost motociklista stalno organizuju škole bezbedne vožnje. Jedna takva će biti u sredu na Ada Huji.

"Ono što je prednost treninga bezbedne vožnje, definitivno to je jedan od najboljih alata, koji vam omogućava da se kao motociklista vratite živi i zdravi svojoj porodici", kaže Jeftić.

Obuka za motocikliste, one iskusne, ali i početnike je potpuno besplatna i traje jedan dan. U organizaciji obuke učestvuju i Agencija za bezbednost saobraćaja i više moto-klubova.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво