Zlatni sjaj meda s Kosmeta

Područje Starog Kolašina u Zubinom Potoku ima povoljne uslove za poljoprivredu. Pojedine porodice posvetile su se stočarstvu, uzgajaju i voće, a prednosti tog podneblja koriste i pčelari. U poslednjih nekoliko godina u proizvodnji šumskog meda izdvojio se Igor Lazarević osvajač više domaćih i međunarodnih priznanja.

Uz pčele Igor je od malena. O njima je učio od svog oca. Proteklih pet godina intenzivno se bavi proizvodnjom meda. Poseduje oko 600 košnica iz kojih je ove godine dobio tri i po tone meda.

"Ovde kod nas imamo jedan skroman broj pčelara i ovde su najviše zastupljeni šumski, livadski i, manje, bagremov med. Mi smo statični pčelari, pa gubimo na količini ali zato dobijamo na kvalitetu. I to mi je kao proizvođaču veoma bitno – da dobijem visoko kvalitetan med bez dodataka, aroma i veštačkih stvari", ističe Igor Lazarević.

U znak podrške svima koji žele da se bave tim poslom spreman je da pomogne, jer kaže da je okruženje u kojem živi idealno za pčelarstvo i proizvodnju zdrave hrane. Od pčelarstva, kaže, može da se živi jer ne postoji problem u plasmanu pčelinjih proizvoda.

"Zvali su me iz Tuzle gde je bio međunarodni sajam meda. Dobio sam zlatnu medalju za svoj šumski med i to mi daje vetar u leđa da to shvatim na još ozbiljniji način", navodi Igor.

U okolini Starog Kolašina nekada je svako domaćinstvo osim stoke imalo i po nekoliko košnica za svoju kuću. U obližnjem Drenu porodica Rašković živi od stočarstva. Proizvode zdravu hranu i od nje zarađuju za život.

"Imamo dosta voćnjaka, sejemo detelinu i pšenicu, baštu imamo plastenik od 120 kvadrata. Sejemo, imamo svoju papriku, svoj paradajz, znači sve svoje", kaže Slobodan Rašković iz sela Dren.

Njihova tri sina odrastaju u prirodi a četvrta beba je na putu. U Drenu ima dece, i to je dobar znak za budućnost u tom delu Ibarskog Kolašina.

"Planovi su nam da i dalje ostanemo ovde da živimo, da radimo kao i do sada. Moraćemo mallo više, deca rastu", ističe Bojana Rašković.

Raškovići kažu da se nikada nisu pokajali što žive u selu jer sve što su želeli uspeli su da stvore na porodičnom imanju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво