Silovane žene ćute, dokazivanje zločina i boli i košta

Dokazivanje silovanja u Srbiji dug je i mučan proces. Statistika je pre šest godina pokazivala da čak petina slučajeva bude odbačena zbog nedostatka dokaza. U međuvremenu nije se mnogo promenilo. Žrtve i dalje moraju da plate da bi na sudu dokazale zločin, jer pregledi kod ginekologa često nisu dovoljan dokaz.

Modrice ne samo da bole, nego i koštaju. Žrtve silovanja neretko da bi dokazale povrede i kroz šta su prošle sate provedu u policijskim stanicama i ambulantama. Međutim, neke od njih, moraju i da to plate, kažu u Autonomnom ženskom centru.

"Pregled tela se ne radi, sad ako bi žrtva htela da joj lekar sudske medicine uradi taj pregled tela, a to nije naloženo, traženo od strane tužilaštva, ona će morati da ode sama u sudsku medicinu i da sama snosi trošak tog pregleda i to košta", objašnjava Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

U Udruženju tužilaca tvrde da takvi slučajevi ne bi smeli da se događaju, jer posebni timovi u policiji prikupljaju dokaze po nalogu tužilaštva. Dodaju i da traže više od ginekološkog pregleda i uzimanja briseva.

"Ja moram da priznam da meni takva situacija nije poznata i u praksi ne bi trebalo da se dešava. Onog momenta kada državni organi, tu mislim na tužilaštvo i policiju saznaju da je, oštećeni, oštećena, žrtva prijavila krivično delo tog momenta prestaje bilo kakva obaveza žrtve da se bavi prikupljanjem dokaza", navodi Lidija Komlen Nikolić iz Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

Ipak, žrtve koje hoće da prikupe dokaze, platiće specijalistički pregled bez dodatnih analiza oko 6.000 dinara. U Institutu za sudsku medicinu pojašnjavaju da iako je praksa ranije bila da se svi pregledi obave u njihovoj ambulantu i na jednom mestu, to kažu više nije čest slučaj.

"Pregled celog tela i tih povreda na telu koje mi stručno zovemo ekstergenitalnim, upravo taj deo pregleda se često ne izvršava, jer se ne zna ko taj deo pregleda treba da izvrši. Danas je zaista mislim nedozvoljiva situacija da nemamo sistem i nemamo način na koji te žrtve treba da pregledamo", objašnjava Slobodan Savić iz Instituta za sudsku medicinu.

U policiji objašnjavaju da se sistem za prikupljanje dokaza prilagođava žrtvi.

"Pregledi se obavljaju u zavisnosti od pola i godina žrtve na Institutu za ginekologiju u Beogradu i na Institutu za majku i dete, a ako se radi o muškarcima, a imamo često takve slučajeve, onda se žrtva najčešće vode u Urgentni centar. Prisustna su dva ili tri lekara koji konstatuju povrede i oni sačinjavaju izveštaj, koji se dostavlja tužiocu koji će voditi tužilačku istragu", navodi Siniša Tomić, šef odseka za suzbijanje seksualnih delikta za područje Grada Beograda.

Koliko je slučajeva prošlo nekažnjeno baš zbog nedostatka dokaza, teško bi moglo da se utvrdi.

"Statistika nije dobra u ovakvim slučajevima, jer je velika tamna brojka. Veliki broj nikada ne prijavi, zadnjih par godina oko 40 posto slučajeva je odbačeno, razni su razlozi", navodi Komlen Nikolićeva.

Tamna brojka znači da na jedno prijavljeno silovanje, bude od pet do čak osam prećutanih. Prema podacima nevladinih organizacija, u Srbiji se godišnje prijavi oko sedamdeset silovanja. Razlozi za neprijavljivanje su najčešće isti – stid i osuda okoline. A nejasne procedure prijavljivanja i dokazivanja uz duge postupke pred sudovima ne ohrabruju žrtve.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво