Srpski izviđači – duboko iza neprijateljskih linija

Zarobljavanje protivničkog vojnika, prelazak vodenih prepreka improvizovanim čamcima, ishrana prikupljanjem namirnica u prirodi – samo su neke od sposobnosti koje redovno uvežbavaju pripadnici izviđačkih jedinica Vojske Srbije.

"Duboko iza neprijateljskih linija" je najkraći opis najvažnijeg zadatka pripadnika izviđačkih jedinica Vojske Srbije. Da bi zadatak mogao da se izvrši bez greške, koja se iza neprijateljskih linija ne prašta, važna je stalna obuka.

"U širem rejonu sela Kovilj izviđačke jedinice Kopnene vojske sa vojnicima koji do sada nisu realizovali ovu vrstu obuke ili su bili samo jednom, realizujemo obuku u samostalnoj ishrani u prirodi i savlađivanju vodenih prepreka", kaže potpukovnik Nenad Bulatović iz Komande Kopnene vojske.

Prva stepenica u izvršavanju zadatka jedne izviđačke jedinice jeste da se savlada prostor, odnosno da se prođe kroz šumu, preko planine ili preko reke ili jezera. Za sve to potrebni su hrana i voda, ali i razna pomagala.

Samostalna ishrana i zarobljavanje "živog jezika"

Vojska Srbije je jedna od retkih oružanih sila u Evropi koja ima razvijenu obuku za samostalnu ishranu u prirodi, sve pod pretpostavkom da u borbenim uslovima, pogotovu u protivničkoj pozadini, snadbevanje neće uvek funkcionisati.

"Napravili smo i određene objekte za pripremu hrane. Sve namirnice koje smo prikupili, u tim objektima smo spremili i nakon toga degustirali, tako da su iskustva opravdana i vojnici su zadovoljnim onim što su radili", objašnjava potporučnik Igor Đorđević.

Pripadnici izviđačkih jedinica prikazali su i kako izgleda zarobljavanje "živog jezika", odnosno protivničkog vojnika koji treba da pruži obaveštajne informacije o neprijateljskim snagama u zoni gde se vode borbene dejstva.

Ali izgleda da je vojnicima to bio najzanimiljiviji deo obuke, ali ne i najteži.

"Najteže na obuci bilo je prikupiti biljke i životinje, jer u ovo vreme nema nešto mnogo zmija i žaba, ali smo uspeli da nabavimo u dovoljnim količinama. Morali smo dosta prostora da pokrijemo kako bismo našli sve ono što nama treba, što nam je korisno da napravimo nešto kako bismo se prehranili", kaže potporučnik Đorđević.

Pripadnici izviđačkih jedinica kada idu na borbeni zadatak, po pravilu nose hranu, ali je za duži boravak, kako ne bi nosili mnogo tereta, važno da znaju da prikupe i pripreme hranu u prirodi.

Takmičenje za najbolju izviđačku jedinicu 

Četvrtu godinu za redom organizovano je i interno takmičenje, za najbolju izviđačku jedinicu Vojske Srbije. Prvo i drugo mesto zauzela su odeljenja Treće brigade, dok je treće mesto pripalo pripadnicima Druge brigade.

"Što se tiče obuke vojnici su izuzetno motivisani za realizaciju obuke, prisutno je njihovo veliko zalaganje na savlađivanju svih ovih postavljenih zadataka pred njima. Izviđači se najbolje snalaze u prostoru i tu se najbolje osećaju, to je primetno sve vreme tokom ove obuke", ističe potpukovnik Bulatović.

Tokom obuke ojačan je timski i takmičarski duh, a srpski izviđači unapredili su svoje znanje i pojačali kondiciju, kako bi na najbolji mogući način mogli da rade svoj posao – odbranu zemlje.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво