Sve više turista u Pupinovom rodnom mestu

Rodno mesto Mihajla Pupina, sve je popularnije među turistima. Godišnje ga u proseku poseti oko deset hiljada turista, broj koji je ove godine već premašen. Ovog oktobra otvorene su i dve nove izložbe, koje ostaju u Idvoru kao vlasništvo doma kulture "Mihajlo Pupin".

U Idvor dolaze đaci i na letnji kamp. Bave se matematikom, fizikom, informatikom.

"Toliko je lepo ovo mesto, i njegov dom, posetili smo njegovu kuću, ima ovde svašta da se vidi. Vreme koje sam proveo ovde, i ne samo ja, nego i svi učesnici kampa, sve nas je nekako povezalo i približilo Pupinu", kaže učenik Matematičke Gimnazije Ognjen Petrov.

Profesori su tu da podsete na Pupinov sistem vrednosti.

Predsednik Organizacionog odbora Oktobarskih susreta Branko Kovačević naglašava da je Pupin probleme ekonomije rešavao zanjem i inovacijama.

"Smatrao je da je to nešto što je javno dobro, i da doprinese razvoju, jednom civilizacijskom nivou lokalne zajednice, ali da doprinese i kvalitetu živora ljudi, da nauka mora da bude korisna i da mora da se ogleda baš kroz te materijalne efekte", dodaje Kovačević.

U Idvor danas živi oko hiljadu stanovnika. Čuvaju sećanje na slavnog sugrađanina.

"Pupin je otišao u beli svet i napravio blistave na polju nauke, književnosti i čak i politike. Nažalost takvog danas nemamo, a ne bi nam smetalo da ga imamo", kaže predsednik Mesne zajednice Idvor Duško Belić.

Ovog oktobra otvoreme su i dve izložbe – izložba fotografija pod nazivom "Pupinov Idvor danas", a drugu je priredilo rukopisno odeljenje Matice Srpske. Rodna kuća i Narodni dom Mihajla Pupina, gde su postavljne izložbe, otvorene su za posetioce, dok je škola zatvorena. U toku je izrada dokumentacije za rekonstrukciju.

Direktor doma kulture "Mihajlo Pupin" u Idvoru Svetislav Zakić očekuje da taj posao bude gotov do kraja ove godine. Posle toga, krenućemo u prikupljanje sredstava za samo izvođenje radova. Taj projekat o kojem govorim obuhvatiće i novu, interaktivnu postavku, koja će biti primer muzeologije 21. veka", ističe Zakić.

Ovo banatsko mesto u prvih deset meseci posetilo više od deset hiljada turista, pa meštani smatraju da će ova godina biti rekordna po broju posetilaca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво