Poruka devojčicama – moć je u vašim rukama

Moć i snaga su u vašim rukama, da se izborite za ono što želite, poručuju nadležni devojčicama na njihov međunarodni dan. One se u stvarnosti svakodnevno suočavaju s brojnim problemima – od predrasuda do diskriminacije u obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, ranih brakova, vršnjačkog nasilja.

Jednakosti se uči od malih nogu, a stereotipi se ruše vaspitanjem i ličnim primerom. Mlađe generacije su to izgleda shvatile, mada, kažu, ima i onih koji još svet dele na muški i ženski.

Devojčice kažu da ne postoji ismevanje osim možda na časovima fizičkog ili u vezi sa vožnjom, ali da ništa od toga nije ozbiljno – dok druge, međutim, ističu da čak i profesori potenciraju da devojčice sede sa strane, a dečake spremaju da se profesionalno bave fudbalom, košarkom i ostalim stvarima.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović se seća da je u drugom razredu osnovne škole drug zamolio da ga predloži za predsednika odeljenske zajednice.

"Ja sam rekla predloži ti mene. I ja sam njega pobedila", ističe Đukić Dejanovićeva.

Mlade Romkinje u težem položaju

Do pobede u borbi za ravnopravnost teže dolaze mlade Romkinje. Pre nego što uopšte dobiju šansu da se obrazuju i zaposle, one stupe u brak – više od dve trećine pre navršene 18 godine, a čak trećina između 13 i 15 godina.

"Statistika govori da je to subpopulacija naših mladih sugrađanki kojoj se moramo mnogo, mnogo više okretati, pre svega zato što jedna trećina njih sa zakašnjenjem kreće u osnovnu školu, dakle kasni sve ono što je bitno za mladost", ukazuje ministarka.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ističe da devojčice ne treba da dozvole da to što su jesu bude razlog za odustajanje od bilo kog zanimanja, niti razlog da se od njih očekuje da bilo šta rade samo zato što su devojčice.

"Zato što su devojčice i dečaci potpuno ravnopravni i svoje odnose treba da grade na međusobnom poštovanju i razumevanju", istakla je Jankovićeva.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović poručuje devojčicama da je snaga u njihovim rukama da se izbore za ono što žele.

"I svaki put kada čujete: Ti to ne možeš i ne umeš, ti si devojčica, nije to za tebe. Umesto da vas to obeshrabri i uspori, neka vam bude vetar u leđa i podstrek da dokažete da i te kako možete sve", rekla je Mihajlovićeva.

Nema prepreka i izgovora, kaže, ako ljudu žele bolju budućnost, jer život u modernom i razvijenom društvu znači jedanaku šansu za sve.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво