Kako je Evropa rešila problem prevoza kao što je "CarGo"

U Ministarstvu saobraćaja kažu da "CarGo" ne posluje po zakonu. Ukazuju da to udruženje obavlja uslugu transporta, a ne neku inovativnu uslugu, ili uslugu informacionih tehnologija. Kako su ovakav problem regulisali u Evropi?

Saša Stojanović, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zadužen za drumski saobraćaj, kaže da se usluge poput one koju pruža "CarGo" regulišu zakonom.

"Zakonom se tamo propisuje ta vrsta usluge, bilo da je to usluga posrednika, iznajmljivanja vozila sa vozačem, ali pod posebnim uslovima", kaže Stojanović.

Pojašnjava da se u nekim zemljama ne dozvoljava da prevoze neprofesionalni vozači, iako je "uber" u pitanju, ili da prevoz ne može da se obavlja vozilima određene kategorije.

"Postoje samo dve zemlje u Evropi koje dozvoljavaju nešto slično", rekao je Stojanović.

Taksisti ne odustaju od radikalizacije

U Udruženju taksista kažu da ne odustaju od radikalizacije protesta u ponedeljak. Najavljeno je da će protest trajati od 14 do 17 sati i da će ovoga puta taksisti blokirati prilaz Gazeli i Slaviji.

Iz MUP-a navode da je Sindikat taksi vozača i auto-prevoznika "Nezavisnost" prijavio javno okupljanje u pokretu, ali ne i da će Gazela biti blokirana. Policija neće dozvoliti bilo kome da blokira auto-put, poručuju iz MUP-a.

Saša Stojanović kaže da su protesti veliki problem kako za stanovnike prestonice, tako i za njene goste, ali i gradske potrebe.

"Svaka dalja radikalizacija dovešće do pogoršanja situacije na ulicama, ali objava MUP-a raduje, da ukoliko bude pokušaja blokade auto-puta, oni to neće dozvoliti i primeniće ovlašćenja u okviru zakona", rekao je Stojanović.

Govoreći o zakonu koji je usvojen 2015, a koji je trebalo da uvede red u saobraćaj, Stojanović je rekao da on nema nikakve nedostatke, da je prošao sve potrebne verifikacije i da je usklađen sa EU.

Usluga iznajmljivanja vozila sa vozačem 

Premijerka Ana Brnabić je pre nekoliko dana izjavila da udruženje "CarGo" ne krši zakon, već je iskoristilo rupu u zakonu, što je resorna ministarka Zorana Mihajlović negirala.

"Na ovaj zakon se sigurno ne misli jer se od 2014. sistemski rešavaju problemi u transportu, a, podsetiću, Vlada Srbije je formirala i Koordinaciono telo za suzbijanje sive ekonomije, što je jedan od prioriteta i ove i prethodne vlade, a generator sive ekonomije u oblasti transporta, prema izveštajima sa terena i inspekcije je nelegalan prevoz", kaže Stojanović.

Objašnjava da se za to koristio pojam limo-servisa, usluge definisne Zakonom o turizmu.

"Bili su navedeni samo opšti uslovi u smislu toga kako možete dobiti licencu za tu vrstu usluge. Dovoljno je bilo da odete u APR, da dobijete rešenje, imate poslovni prostor, istaknete cenovnik i možete da obavljate uslugu limo-servisa, koja je u Srbiji postala sve samo ono što jeste limo-servis svuda u Evropi", rekao je Stojanović.

Limo-servis je zapravo usluga iznajmljivanja vozila sa vozačem.

"Ta usluga nikada nije identična usluga kao taksi prevoz. Naš zakon je kao svi zakoni u EU, na koju se pozivamo i sa kojom usklađujemo naše propise, prepoznaju taksi uslugu i uslugu iznajmljivanja vozila sa vozačem. Obe usluge moraju biti definisane u zakonu", pomoćnik ministra.

"Transportna, a ne IT usluga"

Stojanović ističe da "CarGo", "bez obzira na to koju formu daje svom protivpravnom vršenju prevoza, ne posluje po zakonu".

"To nije usluga informacionih tehnologija, već klasična usluga prevoza. Evropski sud pravde je doneo presudu u kojoj kaže da sve kompanije koje posluju na principu 'ubera' vrše transportnu uslugu, ne vrše nikakvu inovativnu uslugu, uslugu pametnog prevoza. I po klasifikaciji delatnosti u uredbi naše zemlje, nema pametnog prevoza ili pomoći na putu kao kategorije prevoza", navodi Stojanović.

Kaže da je Ministarstvo saobraćaja sa najmanje nadležnosti u okviru zakona, ali sa najvažnijom nadležnošću – oni su donosioci zakona i uređuju pravni okvir za sve vrste prevoza.

"Mi smo Zakonom o prevozu putnika preneli nadležnost, ne samo na Grad Beograd, već i na sve lokalne samouprave. Postavili smo opšte okvire pravila ponašanja, pravni okvir za prevoz na teritoriji gradova. Gradu smo preneli ovlašćenja za donošenje i detaljnije regulisanje funkcionisanja taksi prevoza i svih ostalih vrsta prevoza, na teritoriji grada ali i svakoj lokalnoj samoupravi jer oni najbolje znaju koja vrsta prevoza im je potrebna", kaže Stojanović.

Poručuje da postoji odgovornost grada jer se ne primenjuje zakon u čijem donošenju su i oni učestvovali. "Oni su učestvovali u izmeni ovog zakona zajedno, bili su u radnoj grupi. Zakon je prošao sve instance, Vlada ga je usvojila, prikupljena su mišljenja ministarstva", nabraja Stojanović.

Na pitanje da li je premijerka bila upoznata sa ovim zakonom, Stojanović kaže da je tim premijerke bio uključen i da bez njene saglasnosti ne bi moglo da prođe. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво