Šarčević najavio drugačiju preraspodelu novca za fakultete

Uskoro će biti usvojena nova Uredba o finansiranju visokog obrazovanja kojom će novac koji se izdvaja iz budžeta za visokoškolske ustanove biti drugačije preraspoređen, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Uredbom će se premostiti period do usvajanja Zakona o finansiranju visokog obrazovanja za koji u Ministarstvu prosvete očekuju da će biti usvojen polovinom naredne godine.

Sredstva za plate i materijalne troškove visokoškolskim ustanovama do sada su opredeljivana po Uredbi koja je doneta 2014. godine, a ministar kaže da se u međuvremenu mnogo toga promenilo, broj studenata, nastavnika...

Šarčević je naglasio da su zbog toga neke visokoškolske ustanove dobijale više novca, neke manje i da je to bila najveća zamerka DRI u poslednjim izveštajima.

"Po toj Uredbi iz 2014. godine imate da fakulteti istog profila nisu u istoj grupi po bodovima za finansiranje", rekao je Šarčević nakon sednice rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije (KONUS).

Naglasio je da je Uredba privremeni model do usvajanja Zakona o finansiranju visokog obrazovanja.

Naglašava da će Uredba biti "dogovor" i da one visokoškolske ustanove koje ostvaruju veće prihode budu solidarne sa onima koji ostvaruju manje priohode, i da se novac iz državne kase drugačije preraspodeli.

Na novom Zakonu o finasiranju visokog obrazovanja radi se već godinu i po dana i ministar kaže da je predloženo više formula kako bi finansiranje moglo da izgleda.

"Dugo je bilo nepoverenja od akademske zajednice da država hoće nešto da nametne. Nama je cilj da se više sredstava obezbedi na razne načine i u novoj strategiji da student bude u centru pažnju, da se njemu što više olakšaju studije", naglasio je Šarčević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво