Most na Nišavi ponovo meta lopova, ukradeni železnički kablovi

Između železničkih stanica Crveni Krst i Ćele Kula u Nišu, na mostu preko reke Nišave, ponovo su ukradeni železnički kablovi koji, pored ostalog, regulišu rad uređaja putnih prelaza u ovom gradu. Bezbednost saobraćaja na putnim prelazima u Nišu nije ugrožena, saopšteno je iz "Infrastrukture železnice Srbije".

Stručne službe "Infrastrukture železnice Srbije" izašle su na lice mesta i rade na otklanjanju smetnji.

Zbog ove krađe železničkih kablova ne rade automatski putni prelazi u ulicama Hilandarskoj i Jug Bogdanova i nije moguće njihovo automatsko uključenje, ali će radom ovih uređaja upravljati otpravnici vozova u železničkim stanicama Niš i Crveni Krst.

Zbog ovakvog načina rada, tokom današnjeg dana moguće je da rampe na ovim putnim prelazima budu duže spuštene prilikom prolaska vozova, nego što je to slučaj kada rade automatski uređaji putnog prelaza.

O nasilnom prekidu i krađi železničkih kablova na ovom delu niške pruge odmah je obavešten i MUP, pa su pripadnici policije izvršili tokom noći uviđaj na terenu, navodi se u saopštenju "Infrastrukture železnice Srbije".

Dodaju da stručne službe "Infrastrukture železnice Srbije" procenjuju da će kablovi na ovom delu pruge kroz Niš biti popravljeni tokom današnjeg dana.

Podsećaju da su na ovom istom mestu 16. septembra nepoznati počinioci ukrali oko sto metara železničkog kabla i na više mesta ga oštetili, čime je tada "Infrastrukturi železnice Srbije" naneta direktna materijalna šteta od oko 400.000 dinara, ne računajući stajanje i kašnjenja vozova.

Samo u železničkom čvoru Niš dogodi se prosečno godišnje oko pedesetak ovakvih krađa delova železničke infrastrukture, a direktna materijalna šteta od toga prosečno godišnje iznosi oko četiri i po miliona dinara.

"Infrastruktura železnica Srbije" zato zahteva da se počinioci ove i sličnih krađa otkriju i najstrožije kažnjavaju, jer osim materijalne štete ovakvi slučajevi ugrožavaju redovitost i bezbednost železničkog saobraćaja.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 10. okt 2019, 15:36) - Momo [neregistrovani]

Blage kazne

Za ovakve kradje kazne treba da budu najstrozije.Zna se gdje zavrsava bakarni kabal,zna se ko ka predaje.i veoma je lako uhvatiti lopove i saucesnike.I oni koji otkupljuju bakar i druge metale su na neki nacin saucesnici.Treba od njih traziti podatke ko i kada i koliko je predao materijala.