Mali Carigrad i srpski Sibir slavi "užičanstvenih" 690 godina

Užice obeležava 690 godina postojanja, od prvog pominjanja pod tim imenom u Dubrovačkom arhivu. Na rođendan, užički stari grad počinje da vraća stari sjaj. Želja im je da što više onih koje put nanese u ove krajeve svrate sa razlogom i dobrom voljom i uhvate bar malo "užičanstvenog".

Grad koji je po hronikama bio i mali Carigrad i srpski Sibir i prestonica Republike iznedrio je mnogo znamenitih ljudi, ali je čast da bude prvi Užičanin zvanično i po imenu pripala jednom Slavku koji je u istoriju ušao samo kao muž izvesne Mile. Od tada se broje rođendani grada pod današnjim imenom, čiju razglednicu uokviruje srednjovekovna tvrđava Nikole Altomanovića. Baš na rođendan, užički stari grad počinje da vraća stari sjaj.

"Srećna je okolnost što užički grad ima dosta sačuvane istorijske dokumentacije iz 1737. godine dok je još uvek bio neporušen, još uvek čitav. Ta dokumentacija se nalazi u Beču, ali mi posedujemo sve te planove i oni su osnova za sve ove poduhvate", kaže Užičanin Marko Popović, arheolog.

Rekonstrukcija najstarijeg dela tvrđave, koštaće 32 miliona dinara od čega 22 miliona izdvaja Ministarstvo turizma, a 10 grad. Sledi konzervacija ostalih delova, a u planu je i povezivanje sa Zlatiborskim putem.

"Verujemo da ćemo tokom naredne godine obezbediti uslove i novac za početak radova na tom pešačkom mostu dugom 113 metara koji će sam po sebi biti atrakcija", ističe Tihomir Petković gradonačelnik Užica.

Generalni sekretar predsednika Republike, inače Užičanin, Nikola Selaković naglašava da je obnavljanje užičkog starog grada jedan od snova Užičana.

"Mislim da je ovo jedan od projekata za koji sam gotovo apsolutno siguran da ne postoji niko ko mu se protivi, naprotiv podržavaju ga ljudi i jedva čekaju da bude završen", dodaje Selaković.

Rođendanska želja Užičana, od kojih su najuspešniji poneli i nagrade za rođendan grada je zato da što više onih koje put nanese u ove krajeve svrate sa razlogom i dobrom voljom da osete i uhvate bar malo "užičanstvenog".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво