Slučaj tinejdžera iz Niša upozorava – tablete mogu oduzeti život

Četrnaestogodišnji dečak prošlog vikenda rano ujutru ležao je na ulici u niškom naselju Trošarina. Roditeljima je rekao da će prespavati kod druga, a bio je na žurki i popio tabletu koju mu je, kaže, dao drug. Dečak je sa interne klinike pušten na kućno lečenje, a još se čeka toksikološki nalaz koji će pokazati šta je popio. Stručnjaci ističu da se u tablete koje se prodaju na tržištu, kako bi se pojačalo njihovo dejstvo, dodaju nepouzdane supstance. Poručuju da je linija između života i smrti veoma tanka.

Četrnaestogodišnjaci veseli i bučni, dobri, ali željni dokazivanja. Uveravaju nas da znaju šta rade. Kažu da nisu i da ne bi probali drogu, iako im je dostupna.

"Dostupnost deci i nekih, da kažemo opasnijih, akutnih droga, može da napravi puno štete i pri jednom korišćenju. Ranije to nije bilo tako, jednostavno nije bilo tih supstanci na ulici, sad ih ima", kaže dr Vladimir Radivojević sa Odseka za bolesti zavisnosti.

Najteži slučajevi trovanja nastupali su od sintetičkih droga i alkohola, i to sve češće u kombinaciji sa lekovima.

Sofija Kostić, maturantkinja iz Beograda ispričala je da je momak koji je sedeo sto do nje u jednom trenutku uzeo tablete nepoznatog sadržaja.

"Nisam uspela da vidim šta je u pitanju i zalio ih je viskijem. Nakon 15 minuta počela je da mu se grči vilica, počeo je da gubi svest", kaže Sofija.

Doktorka Simonida Šeškar Stojančov, šefica Odseka za toksikologiju, upozorava da su primese u tabletama koje se prodaju na tržištu, kako bi se pojačalo njihovo dejstvo, nepouzdane supstance i da je linija između života i smrti veoma tanka.

Na toj liniji ključna je uloga porodice.

"U situacijama kada dete nema stalnost i stabilnost u okviru porodice, taj bazični odnos poverenja, ono ga često traži u nekim drugim neformalnim grupama. To budu neke vršnjačke grupe sa nekim neprihvatljivim obrascima ponašanja", kaže pedagog Centra za socijalni rad u Nišu Milan Milenović.

Kada se rešenje traži u narkoticima, ishod često bude i gori od prekida filma kakav je imao četrnaestogodišnji Nišlija.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 09. okt 2019, 12:21) - Воронцов [neregistrovani]

Џаба је причати јер неразумне разумне приче не занимају

Зато треба кажњавати. Казну свако разуме.

(sreda, 09. okt 2019, 09:36) - anonymous [neregistrovani]

eto....

prosao sam kroz zivot svasta, otisao od roditelja mlad i brinuo se sam o sebi, da nekazem da me je ulica podigla je ne bi bio dobar primer mladima ali nikad za svojih 50 godina nisam koristio droge a imao sam bezbroj prilika, nisu tu krivi ni mama ni tata nego vec svoj mozak, nacin tvog razmisljanja...imao sam dosta buran zivot pogotovo tamo 90-tih kad je na ulicama bilo svasta ali hvala Bogu sve sam to prosao bez i jednog grama droge bilo kakve, bilo mi je u zivotu teskih trenutaka ali nikad nisam ni pomislio da trazim neki spas da kazem u drogama i alkoholu...deco manite se droga,to je veliko zlo, to vam je moj savet...

(sreda, 09. okt 2019, 09:32) - anonymous [neregistrovani]

Porodica

Porodica je osnov društva ako se ona uništi i društvo puca.