Otvoreno novo porodilište u Lazarevcu, prijem trudnica od ponedeljka

Lazarevčani su posle 55 godina dobili novo porodilište. Prve trudnice biće primljene već u ponedeljak. To je prvo vanbolničko porodilište u Beogradu i treće u Srbiji.

Nova zgrada ima porođajni blok, prostorije za smeštaj trudnica i porodilja, tri apartmana, sobu za otpust beba, sobu sa CTG aparatom, a porodilište i savetovalište za trudnice, lekarske i sobe za pregled.

Slađana, ima devojčicu od četiri godine, sada je u sedmom mesecu trudnoće i želi da drugo dete rodi u novom porodilištu.

"Nadamo se da ćemo otvaranjem novog porodilišta dobiti i veće kapacitete, novo medicinsko osoblje, i da će se više žena odlučivati da se porodi ovde", ispričala je 25-godišnja Slađana.

Davne 1981.godine u Lazarevcu se rodilo 650 beba, a 2006. odluku da se porodi u starom porodilištu, između ostalog i zbog toga što su uslovi u njemu bili loši, donelo je tek 255 majki. U zgradu od više od 1.000 kvadrata uloženo je 120 miliona dinara.

Dr Jovan Milivojević, direktor lazarevačkog DZ "Đorđe Kovačević", kaže da je to najveća investicija u poslednjih 30, 40, možda i 50 godina, a da je najveća prethodna investicija dom zdravlja koji je izgrađen davne 1984. godine.

"Posle 55 godina Lazarevac ima porodilište koje je adekvatno građanima Lazarevca, takođe u ovoj ustanovi, što nije manje važno, žene će moći i da se leče i da se rade preventivni pregledi", istakao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Novo porodilište počinje da radi u ponedeljak, staro će imati važnu namenu.

"Imaju vremena tokom vikenda da prebace kompjutere, sistem, dobili su dovoljno, zaposlili smo sestre, lekare, date su specijalizacije, u ponedeljak kreće da radi i s nestrpljenjem očekujemo prvu bebu. Ono sto sam još video, problem sa zbrinjavanjem starih, dogovor je da se u staroj zgradi gde je bilo porodilište, da se okreči, i 15 kreveta biće za to", naveo je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da su u Lazarevcu uvek veliki problem uvek bili vodovod i kanalizacija i napajanje vodom.

"Mi počinjemo sa vodosnabdevnjem i izgradnjom mreže, uveliko se gradi mreža za Arapovac Milosrađe, Junkovac, Sokolovo, Stzrmovo, početkom sledece sa lokalnom počecemo za jug opstine", dodao je Stefanović.

U izradi je tehnička dokumentacija, tako da će uskoro imati vezu sa auto-putem "Miloš Veliki".

Stefanović najavljuje početkom naredne godine i otvaranje nove vatrogasne stanice i gradnju nove policijske stanice.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво