Autokefalnost SPC - temelj postojanja srpskog naroda

Jedinstvo je bilo preduslov za sve što je uradio Sveti Sava, a to što je 1219. godine uspeo da izdejstvuje autokefalnost za Srpsku pravoslavnu crkvu predstavlja suštinsku prekretnicu, vododelnicu, novu stranicu postojanja srpskog naroda, istakao je mitropolit zagrebaćko-ljubljanski Porfirije povodom jubileja - 800 godina autokefalnosti SPC.

Mitropolit Porfirije je rekao da srpski narod ima ogromno poštovanje prema Svetom Savi, ali često ne zna koliki je njegov značaj i doprinos.

"Da nije bilo Svetoga Save i pravoslavne crkve, našeg naroda danas ne bi bilo ili ga ne bi bilo ovoliko koliko ga ima ili na način na koji postojimo", rekao je u intervjuu za Tanjug mitropolit Porfirije.

Kako je objasnio, s obzirom na to da je srpski narod do 10. veka i nadalje bio rasparčan, podeljen u više političkih uprava, kao i više crkvenih jurisdikcija, bilo je iluzorno govoriti o bilo kakvom jedinstvenom duhu, osećanju nekakvog svog samobitnog posebnog identita srpskog.

Zahvaljujući Stefanu Nemanji i njegovom nasledniku Stefanu Prvovenčanom, Srbi su dobili svoju državu, a zahvaljujući Svetom Savi koji je, kako kaže mitropolit Porfirije, duboko osećao da je pravoslavna duhovnost autentični izraz izvornog jevanđela, dobili su i svoju pravoslavnu crkvu.

"Sveti Sava je opredelivši se za istočno-vizantijsku duhovnost otišao 'izbeglicama caru i patrijarhu' i uspeo da ih ubedi da je srpskim prostorima, srpskoj državi potrebna samostalna crkva kako bi jevanđelje moglo da uhvati dublje korene u tom narodu i kako bi plodovi života po jevanđelju bili neuporedivo bogatiji, što se i desilo", ispričao je Porfirije.

Sveti Sava je 1219. godine dobio autokefaliju, izabran je za poglavara i ustoličen je u Žiči, a uspostavio je 10 eparhija i, naglašava mitropolit, odmah se čitavim svojim bićem predao prosvećivanju naroda, koje se nije ticalo samo utvrđivanja jevanđelja.

"Ticalo se svih polja. Budući da smo do tada na svim poljima bili zaostali zbog ekonomske bede i nemaštine, Sveti Sava je prosvećivanjem sve pokrenuo sa mrtve tačke, polje kulture, nauke, privrede... Sve je to plod vizionarskog dela Svetoga Save, koji je uspeo da pokrene sve potencijale koji su postojali u srpskom narodu", navodi mitropolit Porfirije.

Jedinstvo preduslov za sve 

Kako je dodao, ono najvažnije što je Sveti Sava uspeo da uradi jeste to što je uspostavio jednu veru, jednu misao, jedan cilj, od koga se nije odustajalo.

Prema rečima mitropolita, i za nas danas veoma je važno da shvatimo da bez jedinstvenog cilja i bez jedinsvene vere, bez samosvesti i samoosećanja, bez pravog identiteta, teško da možemo ne samo napredovati, već nećemo moći da prevaziđemo ni najmanja iskušenja i teškoće.

"Jedinstvo je bio preduslov za sve što je uradio Sveti Sava", ističe mitropolit.

Obeležavanje jubileja je, kako je naveo mitropolit, prilika da se s jedne strane držimo Svetoga Save kao inspiracije i podstreka, ali isto tako i da procenimo sebe koliko smo na njegovom putu jer, kako dodaje, vreme u kojem je on živeo je veoma slično našem vremenu, odnosno i Sveti Sava se nalazio između istoka i zapada, gde su i jedni i drugi imali svoje interese.

Obeležavanje jubileja - 800 godina autokefalnosti SPC 

Čitava ova godina u SPC-u je posvećena obeležavanju najvećeg događaja u istoriji Crkve, naveo je mitropolit dodajući da se može reći i da je taj događaj najveći i u istoriji našeg naroda, pa čak i državnosti.

Narednih dana Srpska pravoslavna crkva povodom tog jubileja organizuje centralnu proslavu u Srbiji, koja ima više manifestacija, a počeče 6. oktobra u manastiru Žiča svetom liturgijom.

Kako je naveo mitropolit, manastir Žiča je prirodno izabran jer je bio i sedište prvog arhiepiskopa srpskog - Svetoga Save.

Dan kasnije, 7. oktobra, obeležavanje će biti nastavljeno na Kosovu, u manastiru Dečani i Pećkoj patrijaršiji.

Obeležavanje će se nastaviti u Beogradu, u Centru "Sava" gde će 8. oktobra biti organizovana velika svečana akademija .

U Muzeju SPC u Patrijaršiji 9. oktobra biće otvorena izložba - "Kultura, duhovnost pod okriljem SPC", koji će obuhvatiti veliki vremenski raspon, od 13. do 20. veka i prostor na kojima su pravoslavni Srbi živeli.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво