Toplane obećavaju tople radijatore, cene grejanja ostaju iste

Grejna sezona je sve bliža, zvanično počinje 15 oktobra. Iz svih 59 toplana obećavaju dobro grejanje. U toku su tehničke probe daljinskih sistema jer treba, kažu, otkloniti eventualne nedostatke na toplovodima.

Remonti su završeni, negde su rađeni manji negde veći zahvati i svi su najviše radili na zameni zastarelih toplovoda. Kruševačku toplanu, gde je poslednjih godina bilo najviše problema, Vlada je pomogla sa 350 miliona dinara, pa nadležni najavljuju bolje grejanje.

"Hladne probe su krenule pre 15 dana, za sada sve što je izdržalo je dobro. Imamo dosta intervecija na vrelovodu koje se trudimo da otklonimo do početka grejne sezone", navodi Saša Lukić iz Službe održavanja u Kruševačkoj toplani.

"Tako da će ova toplana biti speremna za sve izazove koje stoje pred nama pred početak grejne sezone. Energenata imamo 12.000 tona uglja, proverene su gasne instalacije", tvrdi direktor Toplane u Kruševcu Dragan Azdejković.

U Beogradu i Novom Sadu više nema prepreka, u zavisnosti od vremenskih uslova zagrevanje radijatora može početi i ranije, jer su gradske samouprave izmenile odluke o trajanju grejne sezone. Za raniji start spremni su, kažu, u još nekoliko gradova.

"Ukoliko se ispune uslovi koji su propisani o načinu isporuke toplotne energije grada Zrenjanina grejna sezona može da krene i ranije. To znači da tri dana zaredom od 21 čas tempertura ne prelazi 12 stepeni", objašnjava Melanija Lojput iz Zrenjaninske toplana.

Najvažnije je što i cene grejanja ostaju po starom.

"Nas u samom startu sezone ne očekuju nikakvi problemi. Nadam se da će i ovi vremeski uslovi biti povoljniji kako bi sezona imala svoj kontinualni tok", kaže direktor Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović.

A za nesmetano grejnje veoma je važna naplata. Nadležni podsećaju da si u lancu svi uvezani – toplane moraju da plate snabdevačima energenata samo ako potrošči redovno izmiruju račune za grejanje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи