Jesenja setva – pravilnom ishranom zemljišta do boljeg imuniteta biljaka

U južnom Banatu u punom su jeku poljoprivredni radovi. Ratari završavaju berbu kukuruza, u toku je vađenje šećerne repe, a povrtari su već počeli i pripremu zemljišta za jesenju setvu.

Ivan Stošić iz Banatskog Brestovca na svom imanju uzgaja sve vrste povrtarskih kultura. Sledeće nedelje počeće da seče kupus, a za mesec dana dobiće i spanać.

Da bi imao dobar rod i odličan kvalitet proizvoda, veliku pažnju posvećuje pripremi zemljišta za setvu. Trenutno ga usitnjava i oplemenjuje domaćim pilećim stajnjakom.

"Sad počinjemo setvu spanaća, pripremamo zemljište za setvu i bacamo NPK đubrivo i mineralna đubriva bogata kalcijomom i magnezijumom što će kasnije olakšati rast biljaka,ali i učiniti našu proizvodnju jeftinijom u daljem periodu. Bolje je sad malo više uložiti, jer kasnije imamo manji trošak za analizu i strukturu zemljišta", ispričao Ivan Stošić, povrtar iz Banatskog Brestovca.

Stručnjaci kažu da je jesenja priprema zemljišta najvažnija agrotehnička mera i da od nje zavisi kakve će plodove na proleće poljoprivrednici i povrtari ubirati. Zato treba pravilno i na vreme pre pojave mraza završiti ovaj posao.

"Pravilnom i izbalansiranom ishranom zemljišta kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, cinkom i manganom pojačava se odbrambeni mehanizam biljke koja kasnije može da se odbrani od bolesti i jedino kod ove kombinacije kalcijum-magnezijum đubriva sa zeolitom odbijaju se i insekti iz zone korenovom sistema koji mogu načiniti veliku štetu", rekao je Tešo Marković, direktor Preduzeća za zaštitu bilja "TMB Dajmond-Pančevo".

Ivan Stošić o svemu vodi računa.

U plastenicima ima sistem za navodnjavanje, priključak za struju i instaliran video-nadzor koji mu pomaže da na vreme otkrije nepoželjne posetioce kojih je sve više, a od ptica koje uništavaju useve brani se plinskim topom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво