Kostić: Borba za rodnu ravnopravnost nije feministička brljotina

O rodnoj ravnopravnosti i položaju žena govorilo se i u našoj najvažnijoj kući nauke. Na konferenciji "Srbija: rod, politike i stanovništvo" - teme su bile rađanje i niski natalitet. Predsednik SANU poručuje da borba za rodnu ravnopravnost nije "feministička brljotina". 

Problem rodne ravnopravnosti ne mimoilazi ni Srpsku akademiju nauka i umetnosti. U njoj je tek deset odsto žena. Opravdanja nema, kaže Vladmir Kostić, predsednik SANU.

Kostić je rekao da borba za rodnu ravnopravnost nije feministička brljotina.  

On je kao problem istakao i to što konzervativne i neprihvatljive stavove često emituju i pripadnice ženskog pola, nazivajući napore za rodnu ravnopravnost feminističkim brljotinama, što je ocenio kao potpuno besmisleno.

"Sem nekakve naše sramote i rekao bih presrasuda kojih ćemo morati sami da se oslobađamo. Ne može biti da je siva masa grupisana u 50 odsto, a da je drugih 50 odsto članova naše civilizacije to nema", rekao je Kostić.

Kao primer navodi svoju porodicu u kojoj su kaže već 300 godina žene inteligentnije, hrabrije.

"Ako već govorimo o ta dva pola, ja sam apsolutno za ženski pol. Ne verujem da će me primiti pod ove stare dane, ali šalu na stranu mislim da se radi o ogromnom problemu o kojem treba ozbiljno da razgovaramo. Zašto, zato što živimo u društvu u kome je politika i to često banalna, dnevna politika pojela gotovo sve ostalo. Krupni civilizacijski problemi gotovo kao vozovi prolaze pored nas", kaže Kostić.

Srbija je jedna od 27 zemalja u svetu u kojima se smanjuje broj stanovnika.

"Broj novorođene dece koji je u prvih osam meseci ove godine veći za 356 u odnosu na isti period prošle godine govori nam, ipak, da ta iskra nastavlja da tinja i polako možda jača", kaže Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Prema njenim rečima, u Srbiji stopa rađanja iznosi 1,48 što je i dalje nedovoljno za prosto obnavljanje stanovništva.  

Drugi izazov sa kojim se suočavaju i razvijenije zemlje je starenje stanovništva. Trendovi pokazuju da će do 2050. oko milijardu i po ljudi imati više od 65 godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи