Porodica kao firma, braća Ćuk uveče imaju kolegijum

Porodična zajednica izraz je koji se vezuje za neka davna vremena, ponekad za one koji zbog ekonomskih problema nisu u mogućnosti da se s porodicom odsele od roditelja. Međutim, ima i drugačijih primera, da je zajednica u stvari dobra poslovna organizacija. Baš tako u Bačkom selu Radičević funkcionišu braća Ćuk.

Porodica Ćuk u bačkom selu Radičević broji deset čanova. U istom domaćinstvu su tri brata. Najmlađi je oženjen i ima pet ćerki. I svi zajedno obrađuju pedeset hektara zemlje, imaju deset muznih krava, godišnje prodaju trideset junadi i hiljadu prasadi.

"Ustajemo rano ujutro, uveče kada se skupimo onda se dogovaramo šta da radimo sutradan, zavisi od posla koji imamo", objašnjava Mile Ćuk.

Poput kolegijuma u firmi, ili kao nekad u zajednici. U svakom slučaju, finansije vodi najstariji brat.

"Zarađena dobit ide sva u jedan sef gde svako uzima koliko mu treba", navodi Božo Ćuk.

Uz brojnu porodicu i veliko imanje mnogo je posla za samo jedinu domaćicu.

"Ne mogu da kažem da nije teško, nije lako, sve se stiže kada se dobro organizujemo i sve se radi sa ljubavi, slogom i razumevanjem", tvrdi Marija Ćuk.

Ne kaju se što nisu poput većine selo zamenili gradom i lagodnijim životom.

"Nismo pogrešili zato što nam je cilj da ostanemo u našoj zemlji, da budemo primer mladima, da pokažemo da pokušaju sami svoj sopstveni posao jer bolje je biti loš gazda nego tuđi sluga", smatra nemojša Ćuk.

Da su dobar primer, prepoznala je i Vojvođanska vlada. Njima je pripalo dva miliona dinara od ukupno 670 miliona koliko su mladi poljoprivrednici dobili za dve godine preko pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво