Jednosmenski rad u osnovnim školama dobija pozitivne ocene

Pilot projekat Minstarstva prosvete obogaćeni jednosmenski rad, realizuje se u 204 osnovne škole i 111 izdvojenih odeljenja u Srbiji. Prva iskustva su pozitivna, a u pojedinim školama odziv dece je veći od 80 odsto.

Od aktivnosti koje su deci ponuđene u školi "Milun Ivanović" u varoši Ušće kod Kraljeva najatraktivnija je pešačenje i izleti, a učenici su se tako uključili i u akciju Pruži korak Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka. 

Vesna Tošić, nastavnica biologije navodi da bi deca trebalo da budu što više u prirodi kako bi jačala mentalno i fizičko zdravlje.

"Uzimali smo listove koji su lepi i stavljali u knjige. Tako ćemo ih presovati i posle ćemo od njih praviti slike", navodi učenica Ana Tošić, dok Viktorija Živković navodi da je pored ove aktivnosti izabrala i dekupaž, reciklažu, uređivanje školskog dvorišta.

Odziv dece u ovoj školi, uz pismenu saglasnost roditelja za obogaćeni jednosmenski rad, iznosi više od 80 odsto. Školu pohađa više od 200 učenika.

"Cilj ovog projekta je da se učenicima omogući da na kvalitetan način provedu svoje slobodno vreme kroz određene aktivnosti koje im škola nudi", navodi Ana Milosavljević, pedagog u OŠ "Milun Ivanović".

U izdvojenom odeljenju škole "Sveti Sava" u Prekodolcu kod Vladičinog Hana nastavu pohađa 48 učenika. Zanimljiv predlog potekao je od dece romske nacionalnosti.

"Pošto ima dosta dece romske nacionalnosti, pa su oni izrazili želju da nas nauče nešto na romskom", navodi Ivana Milenković, nastavnica engleskog jezika. 

Deci odgovara što domaći rade u školi tako da im više vremena preostaje za slobodne aktivnosti.

"Mogli bismo da šetamo, da se igramo, da pričamo o snovima", navodi Dušan Veličković, učenik.

Dragan Dimitrijević, direktor OŠ "Sveti Sava" navodi da će deca imati sve u školi.

"Deca će doći u školu bez knjiga i kući će ići bez knjiga. Sve će imati ovde. Učiće u školi", objašnjava Dimitrijević.

Osnovna škola "Slobodan Sekulić" iz Užica jedna je od deset najboljih u Srbiji. U školi je veliko interesovanje za slobodne aktivnosti.

"Ukupno ih je u tu aktivnost uključeno oko 170 učenika trećeg, petog i izdvojenog odeljenja u Ljubinama", navodi Aleksandar Urošević, direktor OŠ "Slobodan Sekulić".

Učenica Đurđina Janković navodi da je izabrala dve aktivnosti.

"Imalo je više aktivnosti. Ja idem na dve, ali posebno bih izdvojila aktivnost korak u nauku", kaže Jankovićeva.

Sve škole ponudile su raznovrsne i atraktivne programe. Nastavnici i pedagozi će mnogo lakše pratiti razvoj dece i podsticati njihova interesovanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво