Nasilje u porodici nije privatna stvar

Dva dana od ubistva žene u Kotežu dogodila se nova tragedija. U porodičnoj kući u Beloj Palanci u utorak su pronađena beživotna tela bračnog para. Sumnja se da je suprug nožem ubio ženu, pa izvršio samoubistvo.

Zvaničnih informacija o tome šta se tačno dogodilo u kući Vasiljkovića još nema. Nagađa se da su posredi ljubomora i poremećeni porodični odnosi.

U pirotskom Centru za socijalni rad kažu da se u poslednjih šest meseci povećao broj prijava nasilja, a u većini slučajeva žrtve su žene.

"Od 68 prijava, 24 slučaja je psihičko nasilje u pitanju, znači, da dominira fizičko nasilje i sve ove prijave naravno nisu procesuirane, nego su obaveštenja od strane policije, a tamo gde profesionalci Centra za socijalni rad procene da je potrebno procesuiranje ovakvih slučajeva, podnosi se tužba", rekla je Marija Vasić, direktorka Centra za socijalni rad u Pirotu.

Jelena Marinković iz Udruženje žena "Lav" navodi da se u većini slučajeva pokazuje da su te žene tražile neku vrstu pomoći.

"I kada se pogledaju njihove objave preko društvenih mreža vidi se taj njihov vapaj. Prosto, nešto što se očekuje da će se desiti, uglavnom se pokaže tako", istakla je Marinkovićeva.

Pomoć i zaštitu traže i žene u Vranju. Od početka godine SOS telefon je zvonio više od 670 puta.

"Nama se često dešava da nas žene pitaju da li je to što moj partner meni radi nasilje nad mnom. Neko naše iskustvo nam kaže da mentalitet nas u ovom društvu, naročito na jugu Srbije jeste velika prepreka u jednom od naših zadataka, a to je prepoznati mehanizme nasilja", kazala je predstavnica Odbora za ljudska prava u Vranju Suzana Antić Ristić o iskustvima SOS telefona u tom gradu.

Da se o nasilju najčešće ćuti potvrđuje i podatak da trećina žena u našoj zemlji misli da je nasilje u porodici privatna stvar i da se treba i rešavati u tom krugu.

One hrabrije za pomoć prvo kucaju na vrata policije i centra za socijalni rad.

"Nekada naiđu na dobar prijem, da ih neko sasluša, a nekada ne. Kažu im nije to ništa strašno, proći će, nije on baš takav. Tako da kada dođu kod nas uglavnom dolaze iz straha da će ih stvarno ubiti i da će napraviti nešto ono što svaki dan imamo prilike da gledamo", istakla je Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće u Beogradu.

Od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno je 19 žena i četvoro dece.

Među njima su i one koje su nasilje prijavile. Mnoge nije zaštitila ni zabrana prilaska. Zato stručnjaci smatraju da tu meru treba izricati samo u slučajevima niskog rizika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи