Majka i petogodišnja devojčica žive u trošnoj kući od blata

U Gornjoj Koznici kod Surdulice u teškim uslovima u kući od blata živi samohrana majka sa petogodišnjom ćerkom. Žive od socijalne pomoći i dečjeg dodatka, a Opština Surdulica im povremeno pomaže jednokratnim novčanim prilozima i paketima.

U oronuloj kući sa jednom prostorijom, bez osnovnih uslova za život, žive tridesettrogodišnja Marija Dojčinović i njena petogodišnja ćerka Tijana. Osim starih, dotrajalih stvari, nemaju ništa od tehnike i kućnih aparata.

"Nemamo kupatilo, nemamo vodu, kod komšike idem po vodu za piće i kuvanje i jelo. Nemamo faktički ništa, nemamo frižider, nemamo zamrzivač. Najviše bih volela da imam kuću, krov nad glavom, gde da se okupam, gde da spavam sa mojom ćerkom", navela je Marija Dojčinović.

Iako je nedavno operisana, Marija iz obližnje šume dovlači granje, da zagreje vodu ili prostoriju u kojoj žive.

"Idem preko leta, sakupljam, nosim na rukama, kad skupim puno koje nije puno debelo ja to sama isečem sekirom, koje ne mogu tako ostane u dvoru", kaže Marija.

Marija je odrasla u Domu za nezbrinutu decu, pre deset godina se udala i rodila ćerku koju nije videla od 2012. godine. Tijana joj je drugo dete, otac je povremeno obilazi. Petogodišnja Tijana nema drugove, jer nema dece u selu. Donedavno nije imala ni igračke, a sa majkom su više bile gladne nego site.

"Ja bih volela kuću da imam i špajz, volela bih tortu da imam za rođendan", rekla je Tijana. 

Povremena pomoć Opštine

Ćerka i majka žive od oko 15.000 dinara mesečnog dodatka za decu i socijalne pomoći koju prima od 2017. godine.

"Od tada do danas se Marija nalazi na evidenciji kako kao korisnik novčano-socijalne pomoći tako i u skladu sa mogućnostima zahtevima za jednokratnu novčanu pomoć", navodi Ružica Vukašinović, direktor Centra za socijalni rad u Surdulici.

Povremenu pomoć dobijaju i od surduličke opštine, ponudili su im privremeni smeštaj, spremni su i da plate dug od 60.000 dinara, za utrošenu električnu energiju, kada Marija donese račune.

"Da popravimo tu njenu kuću u kojoj je ona ušla gore u Koznici ili da kupimo kontejner za privremeni smeštaj koji će biti da dete ima sve uslove i da spava i da ne bude hladno i sve", rekao je Novica Tončev, predsednik SO Surdulica.

Kuća u kojoj žive ne može da se renovira, jer nisu rešeni imovinski odnosi. Marija i Tijana sa neizvesnošću očekuju predstojeću zimu bez dovoljno ogreva.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се