Batinama do smrti mladića, ko je zatajio u sistemu

Ubistvo sedamnaestogodišnjaka alarmiralo je javnost. Porodica ubijenog dečaka tvrdi da su i ranije prijavljivali maltretiranje mladića, ali institucije o tome i danas ćute.

Tortura i zlostavljanje sedamnaestogodišnjaka završeno je batinama do smrti i to na javnom mestu – u parku, u Novom Kneževcu. Porodica kaže da nasilje nije počelo tog dana. Pre nekoliko nedelja posle batinanja, primljen je u bolnicu u Senti.

"Mi smo tražili zaštitu policije. Kad sam pitala da li može neko da nas zaštiti, rekli su 'dobro pitanje'. Toliko sam dobila od policije", rekla je baka mladića, dok njegov deda ističe da im ni dan danas niko iz policije nije ništa javio.

Lokalna policija u Novom Kneževcu nije bila dostupna za novinare. Kratko se oglasilo nadležno tužilaštvo:

"Višem javnom tužilaštvu u Zrenjaninu nisu dostavljane niti krivične prijave, niti informacije u vezi sa eventualnim izvršenjem nasilja nad oštećenim maloletnim B. M. u prethodnom periodu."

Iz MUP-a, međutim, saopštavaju da je sredinom avgusta tuča prijavljena, da su sada ubijenom sedamnaestogodišnjaku konstatovane lakše povrede i da su po nalogu tužilaštva podneli prekršajnu prijavu. Tragični ishod ipak dovodi do pitanja – ko od nadležnih nije dovršio svoj posao.

"Očekujemo da je Tužilaštvo o tome bilo informisano i naložilo dalje delovanje policiji, jer ono je to koje koordinira svim aktivnostima. Među svim pravilima postupanja policije, gotovo je nezamislivo da o tome nije obavešten i predstavnik Centra za socijalni rad. Bilo od same policije, jer to policija najčešće radi, pa pretpostavljam i u Novom Kneževcu, bilo od strane Tužilaštva", rekla je Ivana Stevanović sa Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.

Reakciju očekuju i građani Novog Kneževca, jer su im, kažu, nasilnici dobro poznati od ranije. Ističu da su "tukli koga god su mogli". Neki kažu i da su ogorčeni i zabrinuti za svoje živote.

"Ako je zaista tačno da su ovi dečaci bili i ranije uključeni u ovakve događaje, onda dolazimo na teren da smo negde zakazali. Ja bih rekla da je zakazala i lokalna zajednica. Ne mogu da verujem da u jednoj lokalnoj zajednici kao što je Novi Kneževac, to nije Beograd, pa da ne znate ko odakle dolazi, i da se ne postavi pitanje kako da se to predupredi", navela je Stevanovićeva.

Da je vreme za alarm, pokazuje i zvanična statistika. Iako broj krivičnih dela među maloletnicima ne raste u poslednjih 10 godina, sve je veći broj dela sa elementima nasilja – za deset odsto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво