Mnogi rukuju podacima o ličnosti, a malo njih je prijavljeno

Za mesec dana primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, manje od 200 organa, ustanova i javnih preduzeća prijavilo je službi Poverenika lice zaduženo za taj posao. Ni privreda nije ažurnija, a do kraja 2020. zakoni u svim oblastima treba da se usklade s propisom o zaštiti podataka o ličnosti.

Zbog iskustva sa inostranim firmama IT sektor je najažurniji. Na skupu u Privrednoj komori najviše je bilo njihovih predstavnika.

I uvoznik pića otkriva da njegova firma, kroz marketing, godišnje prikupi podatke o 20.000 klijenata, jasno im je šta zakon traži.

"Gde čuvate te podatke, na kojim serverima, ko ima pristup, ko ih obrađuje, ko daje nalog šta će sa njima da se radi, da li ima jasno propisane procedure", ističe Aleksandar Živanović iz firme "Get ekspirins".

Ocena poverenika je da većina onih koji vladaju informacijama o građanima, nije spremna za primenu zakona.

"Zato što je ovo zakon koji horizontalno dotiče sve privredne subjekte na teritoriji Republike Srbije, jako je kompleksan zakon, jako visoki zahtevi za naše privredne subjekte, kao i za sve privredne subjekte u EU, nismo tu izuzetak", rekla je Jelena Jovanović iz PKS-a.

Zlatko Petrović iz Kancelarije Poverenika za informacije i zaštitu podataka o ličnosti ukazuje da javni sektor ima više od 10.000 do 15.000 rukovalaca, a trenutno ih je prijavljeno 200.

"Samo šest ministarstava je prijavilo lice za zaštitu podataka o ličnosti", istakao je Zlatko Petrović.

Posao za državu je i da do kraja 2020. sve propise uskladi sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Za kršenje zakona kazna je 100.000 dinara.

"Mi vršimo kampanju i kroz medije i širenjem određenih postupaka u okviru državne uprave da se omasovi početak primene zakona, nije cilj da se neko pošto-poto kažnjava", napominje pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović.

Uz suzbijanje većih zloupotreba, ubuduće bez naše dozvole reklamnu ponudu niko ne bi smeo da nam šalje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи