Zašto makarone sa mesom u jednoj školi koštaju 150, a u drugoj 270 dinara

Dve škole, isti ručak: makarone sa mesom i voće. Cena u jednoj školi je 150 dinara, a u drugoj čak 270 dinara. Skuplji ručak je u školi koja ima svoju kuhinju.

U Osnovnoj školi "Radojka Lakić", deca su ručala makarone sa mesom, pavlakom i voćku. Cena tog obroka je 156 dinara. U Osnovnoj školi "Miroslav Antić" deca su ručala špagete bolonjeze sa pavlakom i voćku i to po ceni od 270 din.

"Razlika je kada imate dobavljača, nekog ko kuva 1.000 obroka i kuva na veliko, i kad kuvate 40 obroka i snabdevate se u prodavnicama kao što se snabdevate za vašu kuću. Tu su onda cene koje su takve, mi kupujemo po redovnim cenama", objašnjava dirktorka OŠ "Miroslav Antić" Biljana Radosavljević.

Direktor OŠ "Radojka Lakić" Goran Dujković ističe da je dobavljač izabran na tenderu i da je cena obroka 156 dinara.

"Bilo je roditelja kojima je i ta cena bila previsoka, ali ima i dobavljača kod kojih je cena hrane znatno viša", rekao je Dujković.

Pravilnik o organizovanju ishrane učenika u osnovnim školama između ostalog kaže da škola može pripremati obroke u sopstvenoj kuhinji ili korišćenjem usluga ponuđača koji se bave proizvodnjom i distribucijom obroka. Obaveza škole je da uključi i roditelje.

"Uglavnom svake godine, po njihovom mišljenju, i bude urađen odabir dobavljača hrane za školu. Roditelji se dosta vode cenom što smo negde i po zakonu u obavezi, međutim, u poslednje vreme, pošto je ranije bilo problema sa raznim dobavljačima i sa kvalitetom hrane, mišljenje roditelja se po tom pitanju dosta promenilo", kaže Dujković.

Direktorka OŠ "Miroslav Antić" navodi da ne kupuju najskuplje, a ni najjeftinije.

"Svakodnevno deca imaju mesni obrok, svakodnevno se kuva sveža hrana, najvažnije je da mi do sada nikada nismo imali problem sa inspekcijom", rekla je Biljana Radosavljević.

U školi "Radojka Lakić" su rekli da su ponudu dobili samo od jednog dobavljača, jer su postavili uslov da se hrana koja se doprema u školu prevozi u rashladnom vozilu.

U Osnovnoj školi "Miroslav Antić" smatraju da time što koriste školsku kuhinju imaju višestruku korist, osim što se hrana priprema sveža i na licu mesta, čuvaju i jedno radno mesto.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво