Za obnovu dvorca Hertelendi 360 miliona dinara

Posle više od 169 godina od kada je izgrađen dvorac Hertelendi u Bočaru, u opštini Novi Bečej, počela je rekonstrukcija i dogradnja postojećih objekata i izgradnja novih, za šta je Pokrajinska vlada izdvojila 361 milion dinara. Nakon rekonstrukcije, dvorac će biti otvoren za decu predškolskog i nižeg školskog uzrasta, iz cele Srbije.

Neugledni prizor spomenika kulture do idućeg leta trebalo bi da zameni stari sjaj dvorca starog 169 godina. Najmlađi, iz cele Srbije, ovde će moći da borave nekoliko dana i upoznaju se sa istorijom i tradicijom ovih prostora. Rok za završetak radova je 270 dana.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da su posle dugog čekanja započeti radove na izgradnji objekta.

"Gradimo novi objekat, za smeštaj 120 dece u jednoj grupi. Gradimo jednu malu salu za sportske aktivnosti, rekonstruišemo park na površini od gotovo šest hektara", navodi  Mirović.

Ovakav objekat, dodao je Mirović, AP Vojvodina nikad nije imala.

"Pokazaćemo da smo sposobni da izgradimo ovaj objekat koji će deci biti na raspolaganju sledeće školske godine, i u kom će se otvoriti nova radna mesta", naveo je Mirović.

Biće otvoreno i 20 novih radnih mesta u selu gde živi oko 1200 stanovnika.

"Ovo je pitanje od životnog značaja za malo mesto kakav je Bočar. I ako bude preduzetničkog duha u stanovnicima, verujem da ovo selo zaista može da zaustavi dalje propadanje", navodi Saša Maksimović, predsednik Opštie Novi Bečej.

Radovi na rekonsrukciji su počeli 2011. i nikada nisu završeni. Zbog pronevere novca slučaj je na sudu, a prema nalazu sudskog veštaka, na ovom projektu nestalo je 50 miliona dinara.

"Za sada nemamo gotovo nijedan sudski epilog. Neke su stvari u proceduri u tim mračnim kanalima na putu tužilaštvo-sud, ali nadam se da će pravda doći i da će pravda osvetliti onaj crni period do 2016. godine", ističe Mirović.

Novi višenamenski kompleks Hertelendi će obuhvatati različite sadržaje namenjene deci predškolskog i nižeg školskog uzrasta koji će omogućiti  realizaciju programa obrazovanja, odmora i rekreacije, i boravka u prirodi.

Dvorac je 1850. godine izgradio Jožef Hertelendi u obliku je ćiriličkog slova P, imao je 17 soba i sve potrebne pomoćne prostorije, kao i veliki park opasan zidinama. Do 2005. godine u ovom dvorcu bila je smeštena psihijatrijska bolnica, nakon čega je napušten. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи