Beograd raspisao poziv parovima za četvrti pokušaj vantelesne oplodnje

Nakon što je na sednici Skupštine grada Beograda 25. jula ove godine doneta odluka o finansiranju, raspisan je javni poziv za finansiranje četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje o trošku Grada Beograda. Grad je u ovu svrhu iz budžeta za 2019.godinu izdvojio 30 miliona dinara.

Pravo na prijavu na konkurs imaju parovi sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda kod kojih ženski partner nije navršio 45 godina starosti, gde žena nije rađala i iza sebe ima tri neuspela pokušaja vantelesne oplodnje.

Parovi sa teritorije Beograda koji žele da konkurišu za vantelesnu oplodnju o trošku Grada moraju da prikupe dokumentaciju i pošalju je u Gradski sekretarijat za zdravstvo. Krajnji rok za podnošenje prijave je 7. oktobar.

"Iako na prvi pogled spisak potrebne dokumentacije za konkurs izgleda obimno, a rok za podnošenje prijave se čini prekratak, nadamo se da će svi parovi kojima su neophodni dodatni pokušaji potpomognute oplodnje imati vremena da se pripreme i na vreme jave na konkurs" ističu u Udruženju "Šansa za roditeljstvo".

Od potrebne dokumentacije potrebno je priložiti dokaz o tri neuspešna pokušaja vantelesne oplodnje, potpisanu izjavu žene da nije rađala, izvod iz matične knjige rođenih za ženu, izvod iz matične knjige venčanih ili overenu izjavu o vanbračnoj zajednici, potvrdu o prebivalištu za oba supružnika/vanbračna partnera, uverenje o državljanstvu Republike Srbije za oba partnera, fotokopiju ili očitanu čipovanu ličnu kartu, kao i dokaz o visini mesečnih prihoda.

Propisani kriterijumi na osnovu kojih Komisija vrši rangiranje odnose se na bodovanje godina starosti žene, kao i na zajednički prosek prihoda bračnog/vanbračnog para u poslednja tri meseca.

"Finansiranje dodatnih pokušaja vantelesne oplodnje je od velike važnosti za parove koji su iscrpeli svoje finansijske mogućnosti i pokušaje o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Iako već dosta gradova pomaže parove, Udruženje apeluje na sve lokalne samouprave da se priključe i pomognu svima da ostvare svoju šansu za roditeljstvo. Grad Beograd, kao najveća gradska uprava, predstavlja podstrek na koji način ostali gradovi mogu da podrže svoje građane", zaključili su u Udruženju "Šansa za roditeljstvo".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво