Tadić na otvaranju ''Carske palate''

Predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovao otvaranju vizitorskog centra "Carska palata" u Sremskoj Mitrovici. Svečanosti prisustvovali i ministri Nebojša Bradić i Mlađan Dinkić.

U Sremskoj Mitrovici danas je otvoren Vizitorski centar Carske palate Sirmijum, značajan kulturnoistorijski spomenik s kraja 3. i početka 4. veka, u koji su ministarstva kulture i ekonomije i regionalnog razvoja uložila oko 140 miliona dinara.

Vizitorski centar antičkog lokalitata Carski grad Sirmijum otvorili su ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić i ministar za kulturu Nebojša Bradić, uz prisustvo predsednika Srbije Borisa Tadića.

Natkrivanje antičkog lokaliteta koji se nalazi u centru Sremske Mitrovice počelo je 2006. godine, a očekuje se da tokom naredne budu završeni svi radovi.

Pokrivena su 2.680 kvadratnih metara lokaliteta. Vizitorski centar ima dva nivoa povezana stazama, uređene galerije, prodavnice suvenira.

Otkopavanje carske palate počelo je 1957. godine, a današnjem otvaranju centra prisustovao je i američki arheolog Majkl Verner koji je učestovao u otkopavanju pre 40 godina.

Tadić je novinarima izjavio da je srećan što može da obiđe takav arheološki lokalitet koji predstavlja mogućnost da se Srbija prikaže u drugačijem svetlu nego što je to bio slučaj do sada. Za arheološki lokalitet, Tadić je rekao da je sada uređen tako da je na nivou drugih lokaliteta u Evropi.

Srbija deo Evrope duže od 1.700 godina

Verujem da će i Sirmijum kao i Niš naći svoje mesto 2013. godine, kada se bude obeležavala godišnjica Milanskog edikta, rekao je Tadić i dodao da će to biti prilika da pokažemo da je Srbija deo Evrope duže od 1.700 godina.

Ministar Bradić je rekao da sa završetkom radova lokalitet Carska palata Sirmijum postaje učesnik u životu zajednice i najavio da će se i dalje istraživati na tom mestu.

Bradić je najavio radove na rekonstrukciji podnih mozaika palate i ocenio da je Vizitorski centar dokaz da država primenjuje Zakon o zaštiti istorijskih spomenika i usvojene evropske deklaracije.  Ministar Dinkić je rekao da se dugo radilo na lokalitetu koji pokazuje da srpska istorija seže mnogo dalje od dva veka.

Ministar Dinkić je rekao da je na tlu Srbije rođeno 17 rimskih imperatora naglasivši da je to riznica naše kulture koju treba predstaviti svetu i stranim turistima.

Goste je pozdravio i predsednik opštine Sremska Mitrovica Branislav Nedimović, koji je zamolio predsednika Tadića da pomogne kako bi i Sirmijum, poput Feliks Romulijane kod Gamzigrada, bio stavljen na UNESKO-vu listu svetske kulturne baštine.

Arheološki lokalitet svetskog značaja

Sirmijum (lat. Sirmium) je stari naziv današnje Sremske Mitrovice. Bio je antički grad i jedan od četiri prestonice Rimskog carstva.

Šest vladara Rimskog carstva rođena su u Sirmijumu i njegovoj okolini: Trajan Decije, Aurelijan, Prob, Maksimijan, Konstancije II i Gracijan. Grad je bio prestonica nekoliko decenija.

Arheološka istraživanja otkrila su veliki deo starog naselja. Grad je bio prostran, okružen bedemima i rovovima unutar kojih se nalazila carska palata.

Istraživanja sprovedena od sredine 20. veka otkrila su delove hipodroma, više luksuznih kuća i vila ukrašenih freskama i mozaicima. Vidljivi su ostaci javnih kupatila, nekropole, horeuma, trgovačih i zanatskih centara.

Danas se antički ostaci nalaze ispod savremenog grada i samo su delimično prezentovani, koliko to dopušta prostor arheoloških iskopina, koje se nalaze između zgrada.

Tadić u galeriji "Sava Šumanović"

Predsednik Tadić je, nakon posete Sremskoj Mitrovici, obišao u Šidu galeriju "Save Šumanovića" povodom 70. godišnjice od poslednje velike izložbe poznatog srpskog slikara.

Predsednik Srbije je tokom posete galeriji rekao da je Šumanović jedan od njegovih omiljenih slikara i istakao da je reč o "čudesnom slikaru svetlosti".

"Možemo biti ponosni kao nacija zbog izuzetnih slikara, izuzetne kulture koja dolazi sa ovih prostora", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je prethodno posetio selo Laćarak u okolini Sremske Mitrovice, gde je obišao radove na dve glavne ulice u tom mestu, kao i pedijatrijsku ambulantu, a zadržao se i u razgovoru sa okupljenim građanima.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво