Šesti Sandrin uspon na Tupižnicu u čast donora

Sandra Živković, 27-godišnja devojka iz Knjaževca, koja od rođenja boluje od cistične fibroze, šesti put je organizovala akciju pešačenja od sela Bučja do vrha Tupižnice, u dužini od sedam kilometara. Njoj su pre sedam godina uspešno transplantirana pluća u Beču, i od tada svake godine u čast svog donora pešači vrletima te planine.

Uspon od sela Bučja u podnožju Tupižnice, zajedno sa Sandrom prešlo je oko 250 planinara iz cele Srbije. Zaljubljenici u prirodu s posebnom energijom savladavali su prepreke, neki od njih sa transplantiranim srcem prošle godine.

"Ja ću svog donora da ispoštujem, popeću se na vrh Tupižnice. Hvala mu", navodi transplanitari pacijent.

Cilj ove akcije, pored memorijalnog karaktera, jeste i da se širi svest o značaju zaveštanja organa.

"Svakako da je u Srbiji situacija mnogo bolja nego što je bila, i o tome svedoči broj transplantiranih kada se uporedi sa prethodnim godinama, ali smo mi iz zdravstvene struke, a verujem i građani Srbije, svesni da je ta brojka mala u odnosu na broj obolelih", objašnjava dr Mirjana Radisavljević, koordinatorka za transplataciju jetre KC Niš.

Posle skoro tri sata pešačenja, naša junakinja je na vrhu Tupižnice.

"Pošto je ovo već šesti put da se penjem, već sam navikla, da tako kažem, malo sam sporija, malo su me čekali, ali s obzirom na to u kakvoj sam situaciji bila pre šest godina, ovo je stvarno sjajno", navodi Sandra Živković, organizatorka akcije.

Sandrino pešačenje podržano je od Ministarstva zdravlja u okviru kampanje "Produži život".

Na vrh Tupižnice, na 1160 metara, svi učesnici akcije stigli su živi i zdravi, da bi "Produžili život".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво