Šesti Sandrin uspon na Tupižnicu u čast donora

Sandra Živković, 27-godišnja devojka iz Knjaževca, koja od rođenja boluje od cistične fibroze, šesti put je organizovala akciju pešačenja od sela Bučja do vrha Tupižnice, u dužini od sedam kilometara. Njoj su pre sedam godina uspešno transplantirana pluća u Beču, i od tada svake godine u čast svog donora pešači vrletima te planine.

Uspon od sela Bučja u podnožju Tupižnice, zajedno sa Sandrom prešlo je oko 250 planinara iz cele Srbije. Zaljubljenici u prirodu s posebnom energijom savladavali su prepreke, neki od njih sa transplantiranim srcem prošle godine.

"Ja ću svog donora da ispoštujem, popeću se na vrh Tupižnice. Hvala mu", navodi transplanitari pacijent.

Cilj ove akcije, pored memorijalnog karaktera, jeste i da se širi svest o značaju zaveštanja organa.

"Svakako da je u Srbiji situacija mnogo bolja nego što je bila, i o tome svedoči broj transplantiranih kada se uporedi sa prethodnim godinama, ali smo mi iz zdravstvene struke, a verujem i građani Srbije, svesni da je ta brojka mala u odnosu na broj obolelih", objašnjava dr Mirjana Radisavljević, koordinatorka za transplataciju jetre KC Niš.

Posle skoro tri sata pešačenja, naša junakinja je na vrhu Tupižnice.

"Pošto je ovo već šesti put da se penjem, već sam navikla, da tako kažem, malo sam sporija, malo su me čekali, ali s obzirom na to u kakvoj sam situaciji bila pre šest godina, ovo je stvarno sjajno", navodi Sandra Živković, organizatorka akcije.

Sandrino pešačenje podržano je od Ministarstva zdravlja u okviru kampanje "Produži život".

Na vrh Tupižnice, na 1160 metara, svi učesnici akcije stigli su živi i zdravi, da bi "Produžili život".

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 24. sep 2019, 02:14) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Svaka čast mlada damo!