Miris pečene paprike širi se leskovačkom dolinom

Čitava leskovačka kotlina zamirisala je ovih dana na pečenu papriku. Nema kuće u kojoj se ne pravi ajvar, svako po receptu svoje bake. Onaj pravi, zaštićeni specijalitet proizvode samo članovi Udruženja "Leskovački ajvar".

Njiva mora biti u leskovačkom petorečju, a seme domaće, znalački odabrano. U berbu paprike Jelica Jovanović iz Lipovice ne kreće bez torbe za pojasom. Da i naredno leto bude berićetno.

"List zdrav, a ne tako bolestan, to je to, ja to poznajem po tome. Isključivo samo ja nosim to da biram seme. Sve od isto seme sadimo, ne menjamo seme", kaže Jelica Jovanović iz Lipovice.

Tradicionalan put proizvodnje semena povrtari polako napuštaju. Domaća kurtovka sve teže se nalazi, a bez nje nema zaštićenog leskovačkog ajvara.

"Ona koju mi koristimo je izuzetno dobrog kvaliteta, ali nažalost mnogo je teško nalazimo i naši stari dobavljači su prešli na hibrid", napominje Gordana Petrović iz Udruženja "Leskovački ajvar".

Iz dvorišta porodice Marković miris pečene paprike raširio se čitavim Brestovcem. Paprika je sa njihovih njiva. Drva gore u nekoliko šporeta.

"Ima i za sve članove porodice i za još. Kad bi nas bilo dvadeset, sve bi uposlili", ističe Ilinka Marković iz Brestovca. 

Ovako bar još mesec i po, ako im posao ne prekine mraz. Markovići planiraju da naprave oko 3.500 tegli ajvara, neznatno više nego prethodne godine.

"Nećemo da umanjujemo kvalitet nauštrb kvantiteta, neke ljude možemo i da odbijemo, ali ne želimo da izgubimo stare mušterije, odnosno da gubimo kvalitet", kaže Stevica Marković, predsednik Udruženja "Leskovački ajvar".

Proces zaštite geografskog porekla domaćeg leskovačkog ajvara nije bio ni lak ni jeftin. Sada ga štite i od nelojalne konkurencije.

"Inspekcijske službe treba da zaštite proizvođače koji uredno plaćaju svoje obaveze prema udruženju i jednostavno ono što je najbitnije od svega, to je da kvalitet treba da bude isti u svakoj teglici", laže Goran Jović, direktor Privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.

Samo tako obeležena teglica garantuje kvalitet i jedinstveni recept članova Udruženja "Leskovački ajvar".

Sve ostalo što se ovih dana nudi možda jeste iz leskovačkog kraja, ali sigurno nije leskovački brend.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво