Lopovima mašte ne fali, šta najčešće nestaje sa rafova

U trgovinama u Vranju i uprkos kamerama i dalje ima sitnih krađa. Na meti lopova najčešće su hrana i kozmetika. Krade se i na pijaci, ali trgovci uglavnom ne podnose krivične prijave za sitne krađe, jer je trošak pokretanja krivičnog postupka daleko veći nego vrednost ukradenih stvari.

Na meti lopova u drogerijama su šminka, parfemi, kreme, dezodoransi, puderi. I pored video kamera lopovi se usude da iz prodavnice ponesu neplaćene proizvode. Kradu i muškarci i žene.

"Tinejddžerke, devojčice i starije devojčice kradu. Borimo se, kamere pratimo", kaže Momčilo Mihajlović, poslovođa.

Kaže da nekada nađu lopove, a neki od kažu da će doneti pare, neki se izvinjavaju.

Lopovima mašte ne fali - skuplji proizvod, na primer, ubace u kutiju jeftinijeg, menjaju cene ili se služe drugim lukavstvima.

"Uzmu, gledaju pročitaju, a onda idu oko rafa, izvade kremu, recimo koja košta oko 700 dinara, pa ubace u torbe. Nalazili smo prazne kutije", ispričao je prodavac Novica Novković.

Čokolade, konzerve, viski i vina, to su proizvodi koji već decenijama najčešće nestaju sa rafova u marketima. Najveći problem su, kažu trgovci, proizvodi koji mogu lako da se iznesu iz radnje, a onda i preprodaju.

"Neke otkrijemo, neke ne otkrijemo, nešto bude vidljivo. Tu robu plaćamo mi sami, nekad tražimo pomoć policije, ali to je vrlo retko", kaže Ivana Stevanović, prodavac.

Ne krade se samo po prodavnicama, na meti sitnih lopova su i poklopci za šahtove, elektro instalacije. Kradu i po kućama, šupama, baštama.

Lopovi robu kradu i na zelenoj pijaci, do pre dve godine je to bilo češće, a sada kažu prodavci malo je takvih slučajeva.

Da bi protiv lopova bila podneta krivična prijava, vrednost ukradene robe mora da bude veća od 5.000 dinara. Ako taj uslov nije ispunjen, država ne tereti kradljivce, a trgovci mogu da ih gone samo po privatnoj tužbi. To najčešće ne čine, jer im se zbog visine sudskih troškova i trajanja procesa ne isplati.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво