Tužna slika dvorca Dunđerski

Dvorac Dunđerskih u Čelarevu, kod Bačke Palanke, od izuzetnog je nacionalnog značaja, a godinama je zatvoren za posetioce. Razlog je restauracija koja nikada nije završena. Više puta je bio meta lopova, a nedavno je ponovo išaran grafitima.

Pre više od veka Laza Kostić je u dvorcu kod Bačke Palanke pisao pesme Lenki Dunđerski, a umesto stihova jedne od najlepših srpskih pesama – "Santa Maria della Salute", na spomeniku kulture se danas nalaze plitka poezija i navijačke poruke. To nije prvi put, a u Muzeju Vojvodine, koji se brine o njemu, kažu da su nemoćni.

"Fotografišemo te žvrljotine, prijavimo policiji da bi pronašla počinioce jer nama se čini šteta. Dakle za vrlo kratko vreme nanese se šteta. Nama treba puno vremena i određenih postupaka, da bi to ispravili, da bi to prekrečili", objašnjava direktor Muzeja Vojvodine Drago Njegovan.

Vandali su mu skinuli i krov, zatim i bakarne oluke, a pokradena su i blaga neprocenjive vrednosti, poput lustera, mesinganih kvaka, bronzanih slova.

Policija je više puta hapsila počinioce, ali to nije sprečilo devastaciju spomenika kulture.

"Dalje se kralo sa tog objekta, pa je on prokišnjavao, pa smo onda sanirali te posledice. Posle toga smo, zbog vandala koji su provalili u taj objekat izlomili stolariju i drvenariju, morali kompletno statički da saniramo objekat", navodi direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa.

Dvorac je nakon Drugog svetskog rata oduzet porodici Dunđerski, a 1970. godine stavljen je pod najviši stepen zaštite.

U njemu je bio muzej stilskog nameštaja iz 18. i 19. veka, koji se danas nalazi u dvorcu u Kulpinu.

Muzej je bio dobro posećen, a bio je i u programu đačkih ekskurzija, međutim, zatvoren je još 2002. godine kada su započeti konzervatorsko-restauratorski radovi. Od tada do danas muzej je zatvoren za posetioce.

I park oko dvorca štiti država, kao prirodno dobro, jer se u njemu nalazi preko 120 retkih stabala iz čitavog sveta.

Samo tri, od četrdeset i devet dvoraca u Vojvodini, su pod prvim stepenom zaštite države, a on je jedan od njih.

Ipak, danas nema ni struju, a za video-nadzor i čuvara nema novca.

Nema ga ni za nastavak restauracije, a svakim danom za obnovu ovog objekta potrebno ga je sve više.

broj komentara 12 pošalji komentar
(ponedeljak, 23. sep 2019, 14:14) - anonymous [neregistrovani]

Kultura

To su ljudi čiji su preci došli na gotovo.

(ponedeljak, 23. sep 2019, 14:05) - Jovan [neregistrovani]

Kultura

Onaj koji ne stvori nešto, ne zna ni da čuva, tipično za opštinu ( deo opšinskih stanovnika) B. Palanke

(ponedeljak, 23. sep 2019, 11:29) - Bogdan [neregistrovani]

Dvorci Vojvodine

Pre par godina sa porodicom smo obilazu dvorce u Vojvodini,strašna devastiranost većine dvoraca.Kulpinski dvorac Dunđerskih građevinski najočuvaniji ali neokrečen sa tragovima snimanja neke serije deluje tužno.Dvorac na Bisernom ostrvu gde se gaji čuveno vino Krokan je u takvom ruševnom stanju da je strašno.Vinograd obnovljen i rađa.Grob supruge vlasnika u dno placa u korovu i bez oznake.Dvorac u Padeju i dvorac Dunđerskih kod N Bečeja gde postoji verovatno prva kuglana u Vojvodini su u neodržavanom stanju.Nedavno je u nekim novinama bila rang lista najbogatijih Srba, gde bi Lazar Dunđerski bio daleko najbogatijih Srba.Da li bi vraćanje oduzete imovine bilo rešenje kada državi ovo ne želi rešiti pozz

(ponedeljak, 23. sep 2019, 10:58) - anonymous [neregistrovani]

odgovor

Gospodine Markovljev, ne komentarišite nešto o čemu pojma nemate. Ovaj dvorac je svakodnevno posećen i to najbolje znamo mi koji ovde živimo a ne Vi. Gedeon Dundjerski ga je ostavio u nasledje stanovnicima Opštine Bačka Palanka i ona je isključivi krivac zbog ovakvog njegovog stanja i bacanja para na razne gluposti a ne u prave svrhe...

(ponedeljak, 23. sep 2019, 10:22) - Markovljev [neregistrovani]

@@vratite vlasnicima

Ne krivim ja drzavu, samo sam napisao da bi demokratska drzava trebalo da vrati imovinu onima kojima je prethodni rezim oduzeo.Imamo sirotu drzavu koja nema ni na vaznije stvari a ne da odrzava i popravlja dvorce u koje ionako niko nikada ne navraca.Ceska ima tradiciju obilizaka dvoraca, a da ih u Ceskoj ima, i taj novac se ulaze u opravke, ali najvaznije ima vlasnika koji se brine o svoju imovinu..

(ponedeljak, 23. sep 2019, 07:32) - anonymous [neregistrovani]

posledica

a zasto ste to uzimali vlasnicima? Zato nam i jeste ovako!

(ponedeljak, 23. sep 2019, 06:15) - Vesna [neregistrovani]

"Skuplture"

Sramota su i spomen-biste postavljene u parku, koje je uradio naivac Vladimir Đukanovic, "najbolji hirurg među skulptorima", sa neproporcionalnim i ružnim glavama i sl. Verovatno se Dunđerski prevrću od stida.. Njegov spomenik Njegošu u NS je vrhunac skrnavštine. Uporediti sa sjajnom bistom Njegoša u Trebinju!

(ponedeljak, 23. sep 2019, 04:25) - anonymous [neregistrovani]

Zaštita države????

Kako li tek izgledaju dvorci koji nisu pod zaštitom države? Ako nisu u stanju da dvorac dovedu u red neka lepo stave ogradu, žicu, katanac na ulaz u kaštel, zaključaju i spreče dalje iživljavanje narkomana koji se tamo okupljaju. Ionako niko normalan ne sme da prođe tuda.

(ponedeljak, 23. sep 2019, 02:03) - anonymous [neregistrovani]

@Vratiti vlasniku

Nemojte za sve da krivite drzavu. To je nevaspitanje naroda. Cela Srbija je unistene od grafita, ispisana jos pre 30 godina i nikada okrecena. narod je nepismen i nekulturan u celini.

(nedelja, 22. sep 2019, 23:25) - Markovljev [neregistrovani]

Vratiti vlasniku

Samo dve rečenice. Vratite to vlasnicima ili naslednicima a ne samo ovaj dvorac, ali sve koje je država nacionalizovala. U Češkoj republici su svi dvorci i oduzeta imovina vraćeni vlasnicima i takvog vandalizma neme, jer su se vlasnici vratili svojoj imovini i popravljaju je.