Trivan: Srbija će uspostaviti celoviti sistem upravljanja otpadom

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan učestvovao je u Pionirskom gradu u centralnoj manifestaciji obeležavanja Svetskog dana čišćenja u Srbiji, i tom prilikom rekao da je Srbija na dobrom putu da uspostavi celoviti sistem upravljanja čvrstim otpadom, bez kojeg nema čiste Srbije.

"U Srbiji se još uvek razdvaja između pet i sedam posto otpada, što je daleko od postavljenih ciljeva, a dosadašnje aktivnosti i brojne akcije uklanjanja divljih deponija koje se nalaze širom Srbije nisu dale trajne rezultate, jer do sada nije uspostavljen organizovan sistem sakupljanja, razdvajanja i prerade otpada", objasnio je Trivan.

Srbija će do kraja godine predstaviti strategiju za upravljanje otpadom, najavio je ministar i naglasio da će biti izabran jedan od sistema koji će efikasno prikupljati sav reciklažni otpad, pre svega reciklabilnu ambalažu, što će doneti novo, umiveno lice Srbiji, navelo je resorno Ministarstvo. 

Uprkos do sada postignutim pomacima i promeni u svesti javnosti koja sve više shvata značaj zdrave životne sredine, preduslov da sistem upravljanja otpadom zaživi je izgradnja 27 regionalnih reciklažnih centara, ukazao je Trivan.

Više od polovine regionalnih reciklažnih centara je u nekoj fazi realizacije, istakao je Trivan, ali pojedinim lokalnim samoupravama još uvek nedostaju kapaciteti za ulaganja i izradu projektno-tehničke dokumentacije koja je preduslov ovakvih višegodišnjih infrastrukturnih poduhvata.

"Ministarstvo je u protekle dve godine pružalo stručnu pomoć i dalo sredstva lokalnim samoupravama za sanaciju nesanitarnih deponija i za izradu projektno-tehničke dokumentacije kao osnove za izgradnju sanitarnih deponija i regionalnih reciklažnih centara, i nastaviće da pruža podršku kako bi sledeća godina bila prekretnica u ovoj oblasti", istakao je Trivan. 

Srbija će biti čista ako se svako od nas savesno i angažovano odnosi prema našoj životnoj sredini, što je ujedno zalog za našu sadašnjost i budućnost naše dece i uslov opstanka Planete, zaključio je Trivan. 

Ministarstvo zaštite životne sredine podržava kampanje kao što je "Treš izazov Srbija" koju je "Eko-star Pak" realizovao na preko 40 lokacija u Srbiji u saradnji sa brojnim organizacijama i sa preko 3.000 volontera, i u okviru projekta "Ne prljaj, nemaš izgovor", jer imaju veoma značajnu, u poslovima zaštite životne sredine nezamenljivu ulogu u stvaranju odgovornijeg, ekološki svesnijeg i humanijeg društva.

Ministar zaštite šivotne sredine Goran Trivan najavio je da će, u cilju smanjenja otpada i Srbija primeniti odluku EU o zabrani predmeta za jednokratnu upotrebu od plastike, kao i uspostavljanje regionalnih deponija.

"Kada uspostavite regionalne centre i kada kada budu poznati titulari tih centara njima će biti u interesu da svaki kilogram otpada a ne smeća uđe na njihove deponije jer je u pitanju novac bez obzira da li je reč o građevinskom ili neko drugom otpadu. To je novac bez obzira da li se on reciklira ili spaljuje, sve to proizvodi nekakav novac upravo tim akterima", kaže Trivan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара