Ministarstvo prosvete: Slučajevi vršnjačkog nasilja desili su se posle nastave

Ministarstvo prosvete je saopštilo da su se u medijima, nakon nasilja u srednjoj školi u Barajevu, pojavile informacije o još nekoliko slučajeva vršnjačkog nasilja. Ministarstvo ističe da se ti slučajevi nisu dogodili u školskom ambijentu i za vreme školskih aktivnosti.

U saopštenju Ministarstva prosvete se navodi da su mediji u školski kontekst stavili situacije vršnjačkog nasilja koje su se dogodile posle nastave i izvan prostorija škola kao u slučaju OŠ "Branko Radičević" (Velika Moštanica), OŠ "Jefimija" i "Prva Obrenovačka osnovna škola" u Obrenovcu, kao i vršnjačko nasilje koje se dogodilo u večernjim časovima u Zemunu.

 

"U pomenute slučaje škole su se uključile pružajući potrebnu podršku, iako ne snose odgovornost za ponašanje učenika koje se događa u periodu kada su isključivo odgovorni roditelji i kada prevashodno postupaju druge nadležne službe i institucije (policija, centar za socijalni rad)", saopštilo je Ministarstvo.

Preventivni programi i intervencije, ističu u Ministarstvu, mogu imati efekta samo uz ukučivanje roditelja i službi koje pružaju podršku porodici.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kako navode, podržava kolege koje posvećeno preduzimaju potrebne aktivnosti u zaštiti dece i učenika od nasilja, čak i kada se nasilje ne događa u vreme realizacije nastave i školskih aktivnosti.

Potencirajući odgovornost obrazovnog sistema u svim situacijama koje uključuju decu školskog uzrasta mediji kao kreatori javnog mnjenja imaju punu odgovornost prilikom senzacionalističkog i netačnog objavljivanja vesti i informacija.

"Bilo bi izuzetno korisno da se u javnom prostoru više pažnje posveti pozitivnim primerima međuvršnjačkih odnosa, aktivnostima dece i mladih kao i njihovim uspesima, budući da prevencija nasilja počiva i na jačanju i promociji prosocijalnih modela ponašanja", zaključuje se u saopštenju.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 21. sep 2019, 15:57) - anonymous [neregistrovani]

Kazne

Kaznite drakonski i te male siledzije i njihove roditelje, ako treba da idu u zatvor na godinu dana neka idu. Drugacije ocito ne mogu shvatiti, jer ima ljudi koji su stvarno nerazumni i za pocetak kod takvih samo ozbiljne kazne pomazu, kako bi se koliko toliko urazumili. Onda ce vrlo brzo promeniti stavove i ponasanje i urazumiti se. Tek posle toga ukljucite socijalne radnike i pedagoge da ih edukuju i da im objasne kako se treba civilizovano ophoditi prema drugim ljudima i kako generalno treba civilizovano ziveti. Za svakoga ko ima vise od deset godina treba da je prirodno da stvari resava razumno, u prijateljskom duhu, na fer i korektan nacin za obe strane, a bez tuca i nasilja. Sve ostalo je cisto bezumlje sa katastrofalnim posledicama, sto se preventivno mora najstroze sankcionisati.

(subota, 21. sep 2019, 13:50) - advokat [neregistrovani]

odgovornost

Ja znam da istina stvarno jako boli. Znam da su svi ucenici osigurani za vreme skole ( od kuce do skole) .Kao i vi.

(subota, 21. sep 2019, 11:44) - anonymous [neregistrovani]

E onda u redu

Ako je vama bitno da je bilo posle nastave, onda u redu.