Koliko košta ogrev i šta se najviše isplati

Prohladna jutra i večeri opominju da se grejna sezona bliži, pa je u jeku i nabavka ogreva. Snabdevači kažu da su ugovorili dovoljno ogreva za zimu, a najvažnije je što su cene na prošlogodišnjem nivou. Najjeftinije će se grejati oni koji su drva i pelet kupili letos, kada su bila i dodatna pojeftinjenja.

Građani ovih dana obilaze stovarišta i kalkulišu kako bi zimu prošli što povoljnije. Cepanica, bukova i hrastova i dalje je najtraženija. Kubik, od mesta do mesta, košta od četri do šest hiljada dinara.

"Trideset evra po kubiku. Plus sečenje? Trista dinara po kubiku i to samo za jednu sobu", kaže jedan kupac i dodaje da oni koji koriste parno grejanje ne mogu da prožu bez 20-25 kubika.

Ogrev se može kupiti čekovima na tri do devet rata a preko sindikata i na 12 meseci. Neki snabdevači za stalne kupce nude i dodatne olakšice.

"U ponudi smo dali još neke novine i povlastice za naše kupce. Ove godine smo i za pelet dali jednu novinu da svi kupci koji određenu količinu nabave u nekoj predsezoni imaju pravo za rezervaciju za jednu određenu količinu po istoj ceni do 30. januara. Znači nisu ni u obavezi da moraju da povuku ali ih ta količina po toj istoj ceni čeka do 30 januara", objašnjava vlasnik stovarišta u Toplici Saša Krivokapić.

Za razlliku od prethodnih godina, i ugalj se ove sezone mnogo više prodaje, posebno u centralnoj Srbiji. Najtraženija je 'kolubara' jer je, kako ga nazivaju, narodni ugalj i najjeftniji. Od stovarišta do stovarišta tona košta između sedam i osam hiljada dinara.

"U odnosu na prošlu godinu cene se nisu menjale, sada je sezona, špic sezone, kada se najviše kupuje. Najčešće se kupuju ugljevi za domaćinstva ligniti i mrki ugalj za kotlove. Ima dovoljno. Snabdevanje je dobro i moram da naglasim da je ove godine prilično dobar", tvrdi vlasnik stovarišta u Kruševcu Radoš Simić.

Kako bi sprečili krađu, i u šumskim gazdinstvima pojačavaju kontrole. Legalno posečena drva moraju imati žig "Srbijašuma" i za trasport potrebnu dokumentaciju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво