Koliko košta ogrev i šta se najviše isplati

Prohladna jutra i večeri opominju da se grejna sezona bliži, pa je u jeku i nabavka ogreva. Snabdevači kažu da su ugovorili dovoljno ogreva za zimu, a najvažnije je što su cene na prošlogodišnjem nivou. Najjeftinije će se grejati oni koji su drva i pelet kupili letos, kada su bila i dodatna pojeftinjenja.

Građani ovih dana obilaze stovarišta i kalkulišu kako bi zimu prošli što povoljnije. Cepanica, bukova i hrastova i dalje je najtraženija. Kubik, od mesta do mesta, košta od četri do šest hiljada dinara.

"Trideset evra po kubiku. Plus sečenje? Trista dinara po kubiku i to samo za jednu sobu", kaže jedan kupac i dodaje da oni koji koriste parno grejanje ne mogu da prožu bez 20-25 kubika.

Ogrev se može kupiti čekovima na tri do devet rata a preko sindikata i na 12 meseci. Neki snabdevači za stalne kupce nude i dodatne olakšice.

"U ponudi smo dali još neke novine i povlastice za naše kupce. Ove godine smo i za pelet dali jednu novinu da svi kupci koji određenu količinu nabave u nekoj predsezoni imaju pravo za rezervaciju za jednu određenu količinu po istoj ceni do 30. januara. Znači nisu ni u obavezi da moraju da povuku ali ih ta količina po toj istoj ceni čeka do 30 januara", objašnjava vlasnik stovarišta u Toplici Saša Krivokapić.

Za razlliku od prethodnih godina, i ugalj se ove sezone mnogo više prodaje, posebno u centralnoj Srbiji. Najtraženija je 'kolubara' jer je, kako ga nazivaju, narodni ugalj i najjeftniji. Od stovarišta do stovarišta tona košta između sedam i osam hiljada dinara.

"U odnosu na prošlu godinu cene se nisu menjale, sada je sezona, špic sezone, kada se najviše kupuje. Najčešće se kupuju ugljevi za domaćinstva ligniti i mrki ugalj za kotlove. Ima dovoljno. Snabdevanje je dobro i moram da naglasim da je ove godine prilično dobar", tvrdi vlasnik stovarišta u Kruševcu Radoš Simić.

Kako bi sprečili krađu, i u šumskim gazdinstvima pojačavaju kontrole. Legalno posečena drva moraju imati žig "Srbijašuma" i za trasport potrebnu dokumentaciju.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 21. sep 2019, 22:01) - anonymous [neregistrovani]

Da da

7 od 10 najvećih zagađivača u EU su termoelektrane u Nemačkoj, toliko o tome koliko su oni ekološki bastrojeni. p.s. Australija koristi ugalj u 90% slučajeva za struju i industriju.

(subota, 21. sep 2019, 20:54) - anonymous [neregistrovani]

aaaaa

Dragi moji,
sve sto smo ovde videli je jedna velika nesreca i tuga. Vazduh nam je zimi zbog ovakve vrste grejanja unisten u gradovima, ali niko za to ne mari - dok ne stegne neka bolest, pa se covek onda pita - otkud i zasto bas ja. Ali ajde da samo stetimo sebi, no na zalost zagadjivanjem vazduha na ovaj nacin nesvesno stetimo ogromnoj gomili ljudi u nasem kraju. A preko svega to to je svako iseceno drvo posebna steta u istom smislu.
Krivim drzavu jer ne uvodi red po gradovima, Neminovnost je da se ovakva vrsta grejanja mora iskljuciti, samo je pitanje da li ce to biti ranije ili kasnije. Usteda na grejanju izborom ove navedenih apsolutnih zagadjivaca zivotne sredine teretimo nametima zdravstveni fond za 10 ili 15 godina.