Srbija na trećem mestu u Evropi po smrtnosti od ginekoloških karcinoma

U Srbiji od ginekoloških karcinoma godišnje oboli oko 2.200 žena. U isto vreme rak jajnika i grlića materice godišnje odnese isto toliko života. Ti upozoravajući podaci saopšteni su povodom Svetskog dana borbe protiv ginekološko-onkoloških bolesti, koji se prvi put obeležava i u svetu i u Srbiji.

Predsednica udruženja pacijenata Ženski centar "Milica" Vesna Bondžić navodi za RTS da je Srbija na trećem mestu u Evropi po smrtnosti od ginekoloških karcinoma.

Ističe da je veoma važno da se žene motivišu da idu na preventivne ginekološke preglede, poželjno je jednom godišnje, i da se odazovu na pozive da dođu na skrining preglede koje organizuju zdravstvene ustanove. 

"Otkriven na vreme rak grlića materice je izlečiv", navodi Bondžićeva.

Dodaje da je za prevenciju bolesti značajna i edukacija, kako građana tako i stručne javnosti, u spovođenju primarne prevencije, odnosno HPV vakcinacije.

Poručuje ženama da idu na redovne ginekološke preglede, jer, kako kaže, redovan pregled čuva život. 

Povodom Svetskog dana borbe protiv ginekološko-onkoloških bolesti, Ženski centar "Milica" na košarkaškim terenima "Crvene zvezde" u Beogradu na Kalemegdanu organizovao je koraškaršku utakmicu u kojoj učestvuju javne ličnosti, čiji je cilj pobeda ginekoloških karcinoma.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво